AP Türkiye raporu: Kürt sorununda 'yeni ve saygın bir siyasi süreç' çağrısı

Avrupa Parlamentosu'nun bu yılki Türkiye raporuna, Kürt sorununda "yeni ve saygın bir siyasi süreç" çağrısı yapıldı.

AP Türkiye raporu: Kürt sorununda 'yeni ve saygın bir siyasi süreç' çağrısı

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Sanchez Amor tarafından kaleme alınan bu yılki raporda Ankara-Moskova diyaloğu ön plana çıkıyor. Rusya'nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın, "Türkiye aynı anda Batı ve Rusya ile bağlarını korumaya çalıştığı için AB-Türkiye ilişkileri üzerinde sonuçları olduğu” görüşü dile getiriliyor. "Avrupa'da eşi benzeri görülmemiş jeopolitik değişiklik yarattığı" belirtilen savaşta Türkiye'nin "belirleyici ve stratejik rol oynadığı" not edilse de, Ankara'nın bu süreçte Moskova ile diyaloğu açık ifadelerle eleştiriliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kınanmasını "memnuniyetle" karşılayan AP, Ankara'nın BM çerçevesi dışındaki yaptırımları desteklememesini ise "üzüntü verici" olarak değerlendiriyor. Bu kapsamda Türkiye'nin 2021 yılında yüzde 11 olan AB Dış ve Savunma Politikası ile uyum oranının yüzde 7 gibi tarihi açıdan düşük düzeye gerilediğini not ediyor.

'Rus propagandasına göz yumma' eleştirisi

Gazeteci Kayhan Karaca'nın DW Türkçe için aktardığı rapora göre AP, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna görüşmelerindeki çabaları ile Karadeniz Tahıl Girişimi’nin müzakeresinde ve devamında oynadığı "kilit rolü" memnuniyet verici buluyor. Parlamento buna karşılık, Türkiye'nin Rus medya organlarının faaliyetlerine yasak getirmeyerek Rus propagandasına göz yumduğunu savunuyor.

'Yaptırımların delinmesi' uyarısı

AP, Türk makamlarının bu konuda son zamanlarda kimi önlemler aldığını kabullenmekle birlikte, "Türkiye’nin Rusya’yı hedef alan yaptırımları delmek isteyen şahıs ve kuruluşlar için merkez haline gelmesinin engellenmesini” istiyor. Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret artışının AB yaptırımlarına yansıyışı konusunda Avrupa Komisyonu’ndan değerlendirme talep ediyor.

Raporda, aralarında oligarkların da olduğu çok sayıda Rus vatandaşının Türkiye’nin belli başlı kentleri ve sahil bölgelerine yerleşmeye başladığına işaret edilip, "Türkiye Rus sermaye ve yatırımları için bir sığınak haline gelmekten kaçınmalı” ifadelerine yer veriliyor. Türkiye’nin nükleer santraller konusunda Rusya ile işbirliği “kaygı verici” olarak niteleniyor.

İsveç’in NATO üyeliği

Türkiye'nin İsveç’in NATO üyeliğine onayını "geciktirmesinin” de eleştirildiği raporda, bu durumun “Rusya’nın işine geldiği ve Türkiye’nin NATO müttefikleriyle ilişkilerini zedelediği” kaydediliyor. Ankara’ya “İsveç’in NATO üyeliğini gecikmeksizin onaylama” çağrısında bulunulan raporda, bir ülkenin NATO üyelik süreci ile bir başka ülkenin AB üyelik sürecinin birbirlerine bağlanamayacağı mesajı veriliyor.

'AİHM'in Osman kavala ve Selahattin Demirtaş kararları bağlayıcı'

Bu yılki raporda demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında Türkiye'ye adres olarak bir kez daha üyesi olduğu Avrupa Konseyi gösteriliyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'nin yükümlülük ve taahhütleriyle ilgili 12 Ekim 2022 tarihli kararı destekleniyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve AİHM kararlarının Ankara açısından bağlayıcılığı hatırlatılıyor. Bu bağlamda AİHM’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarına vurguda bulunuluyor.

'Kürt sorununda yeni ve saygın bir siyasi süreç başlatılmalı'

"Kürt sorunu" konusunda "yeni ve saygın bir siyasi sürecin başlatılmasını" isteyen AP, Diyanet’in "eğitim sisteminde giderek artan etkisi" için "kaygı verici" ifadesini kullanıyor. Kadın haklarının "kötüleştiği", nefret söylemi ve ayrımcılığın ise "genelleştiği" ifade ediliyor.

 

 

DW