Bahoz Erdal: Gare’ye 40 uçak yerine 4 insan gelseydi mesele çözülürdü

PKK’li Bahoz Erdal, "Türk devleti Garê'deki esirleri kurtarmak isteseydi, 40 uçak yerine 4 demokratik, barışsever insan gelseydi bu mesele daha rahat çözülürdü" dedi.

Bahoz Erdal: Gare’ye 40 uçak yerine 4 insan gelseydi mesele çözülürdü

Avrupa’da yayın yapan Stêrk TV'ye konuşan PKK’nin askeri kanadı HPG’nin Anakarargah Komutanı Bahoz Erdal, “Büyük bir savaş tecrübesine sahibiz. Karşımızdaki orduyu iyi tanıyoruz. Kendi gücümüzü de iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki Gare Dağı bölgesinde 10-14 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdiği “Pençe Kartal-2” adlı operasyona değinen Erdal, bu operasyonun “manevi ve psikolojik yönden de birçok sonuçları” olduğunu söyledi.

Erdal, “Bir kez daha anladılar ki, Kürdistan dağlarına gelmek o kadar kolay değil. Dağlara attıkları her adım onlara ağır bir fatura olarak dönecek. Bir dahakine 10 defa değil, 40 defa düşünecekler böyle bir operasyon için” şeklinde konuştu.

Gare’de hayatını kaybeden ve PKK tarafından değişik tarih ve yerlerde alıkonulan 13 kişi hakkında da konuşan Bahoz Erdal, “Bu kişiler 6 yıldır yanımızdaydı. Eğer başka bir niyetimiz olsaydı 6 yıl beklemezdik. Eğer Türk devleti gerçekten bu esirleri kurtarmak isteseydi, Garê'ye 40 uçak yollamalarına gerek yoktu. 4 demokratik ve barışsever esirlerin ailesi ile birlikte Türkiye'den gelseydi bu mesele daha rahat bir şekilde halledilirdi” dedi.

Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın “Eren” adıyla düzenlediği kış operasyonlarına da değinen Erdal, askerlerce bulunduğu açıklanan kamp yerleri ve malzemelerin eski kamplara ait olduğunu savundu.

Erdal, “PKK'lilerin yeni kamplarını tespit ettik, yaşam malzemeleri bulduk diyorlar. Fakat gösterdikleri kamplar ve depolar eski. Gitmişler arkadaşlarımızın 5 sene önceki çöplerini bulup, bunun üzerinden propaganda yapıyorlar” diye konuştu.

“Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO toplantısında PKK'nin NATO'ya düşman olduğunu, NATO'nun projeleri önünde engel olduğunu söyledi. Bu konuya ilişkin neler söylemek istersiniz?” sorusuna Erdal, şu yanıtı verdi:

“Hulusi'ye göre dünyadaki tüm yıkımların sebebi PKK. Onlara göre PKK Pandora'nın kutusudur. Başur'daki durumun sebebi PKK, Suriye'deki kaosun sorumlusu PKK, Türkiye'deki ekonomik krizin sebebi PKK, Karabağ'daki karışıklığın sebebi PKK'dir diyorlar. En son Amerika kongresindeki saldırıların sorumlusu da PKK dediler. Psikolojik sorunları var. PKK hiçbir devletin kazanımlarına karşı değildir.”

Suriye ve Rojava’daki duruma da değinen Erdal, “Suriye'deki kaos devam ediyor. Bu durumda siyasi bir çözüm görünmüyor. PKK olarak bir etkiye sahibiz. Reber Apo'nun Rojava ve Suriye'de, Kürtler ile Araplar üzerinde etkisi var. Biz hem Suriye hem de bölge için önerilerimizi sunduk. Suriye'de demokratik bir modelin oluşması, merkezden yönetimin değil, demografik ve Suriye siyasetine uygun bir çözüm önerdik. Bizler Suriye topraklarının bütünlüğünden yanayız. Rojava Kürtleri Suriye'nin topraklarını sorun etmiyor” yanıtını verdi.

Akar: 13 kişi başlarına kurşun sıkılarak öldürüldü

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gare operasyonunun ardından 16 Şubat günü Meclis’te yaptığı açıklamada, 13 rehinenin PKK’liler tarafından öldürüldüğünü savunarak şunları belitmişti:

“Güvenlik tedbirleri alınarak mağaraların kapıları tahrip edilmeye çalışıldı. Bölgede el bombasına karşılık olarak mağara girişinde sadece göz yaşartıcı gaz kullanılmıştır. Herhangi bir silah mühimmat kullanılması söz konusu değildir. Sürekli teslim ol çağrıları yapıldı. Mağara içinde ilerleme sırasında çok dar geçitlerin ve ilave demir kapıların olduğu görüldü. Uzun süren çalışmaları sonucu Cuma akşam saatlerine doğru bir terörist 'ateş etmeyin, teslim olmak istiyorum' dedi, teslim alındı. 12'si Türk vatandaşı 1'i yabancı 13 kişinin olduğu, 13 kişinin 05.45'te başlarına kurşun sıkılarak öldürüldükleri ifade edildi. Mağara içerisinde teröristler tarafından yapılan ateşe karşılık verilerek ilerlendi. 7 kapı, demir kapılar ve demir perdeler var. Her birinin açılması, tahrip edilmesi gerekiyor. Olabildiğince teslim olma esasına dayalı bir şekilde ilerleme geliştirildi. Ve nihayet 13 vatandaşımızın şehit edildiği bölgeye girildi. Girildiğinde 13 vatandaşımızın naaşı görüldü.”

Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında, "PKK ve YPG’nin aynı terör örgütü olduğunun bir kez daha görüldüğünü açıkça ifade ettik. Ayrıca Pençe Kartal-2 Harekatı'na ilişkin kısa bilgilendirme yaptık" açıklamasını yapmıştı.

Çataklı: Eren operasyonlarının 11 ayrı bölgede devam ediyor

Öte yandan Türkiye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, 6 Mart tarihinde düzenlediği basın toplantısında, “Eren” adıyla düzenlenen operasyonların 11 ayrı bölgede devam ettiğini, 3 PKK’linin öldürüldüğünü, PKK’lilere yardım eden 75 kişinin yakalandığını, 347 mağara/sığınağın da imha edildiğini söylemişti.

/ Rudaw