Başbakan'dan barış çağrısı: Savaşın yıkıcılığını en çok bilen halkız

Başbakan Mesrur Barzani, Orta Doğu’daki çatışmaların yayılma riskine işaret ederek, “Biz diğer milletlerden daha fazla savaş ve kaos yaşadık. Ve sonuçlarının ne kadar yıkıcı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Başbakan'dan barış çağrısı: Savaşın yıkıcılığını en çok bilen halkız

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için mümkün olan her şeyi yaptıklarını belirten Barzani, “Bağdat'ın verdiği sözleri tutacağını ve Kürdistan Bölgesi üzerindeki baskılarına son vereceğini umuyoruz" dedi.

Başbakan Mesrur Barzani, Duhok Üniversitesi'nde düzenlenen 28. mezuniyet töreninde bir konuşma yaptı.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara değinen Başbakan şunları söyledi:

“Federal hükümetten Kürdistan Bölgesi'nin haklarını hayata geçirmesini bekliyoruz”

“Kürdistan Bölgesi halkının anayasal haklarını korumak ve federal hükümetle çözüme ulaşmak için Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak, dayanışma içerisinde olduk ve üzerimize düşen sorumlukları yerine getirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Dolayısıyla (Irak) federal hükümetten Kürdistan Bölgesi'nin haklarını hayata geçirmesini bekliyoruz.”

“Sorunlar tam çözülmedi”

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile sürekli istişare içerisinde olduklarını dile getiren Barzani, "Kürdistan Bölgesi hükümetinden heyetler, taraflar arasındaki sorunları çözmek üzere Kürdistan Bölgesel Mali Denetleme Ofisi ile işbirliği içinde düzenli olarak Bağdat'taki Federal Mali Denetleme Ofisi'ni ziyaret ediyor. Ancak ne yazık ki bölge halkının anayasal hakları, özellikle de maaşları henüz tam anlamıyla çözülmedi" ifadelerini kullandı.

“Bağdat verdiği sözleri tutmalı, baskılarına son vermeli”

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi halkının tüm anayasal haklarının sağlanması için çabalarını sürdüreceklerini vurgulayarak, "Bağdat'ın verdiği sözleri tutacağını ve Kürdistan Bölgesi üzerindeki baskısına son vereceğini umuyoruz" dedi.

Kürdistan Bölgesi halkına sabırlarından dolayı teşekkür eden Mesrur Barzani, "Kürdistan Bölgesi'ndeki çalışanların ve maaşlı işçilerin yaşam koşullarının zor olduğunu ve maaşlarının birkaç aydır ertelendiğini biliyoruz. Bütün bunlar anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz için Kürdistan Bölgesi'ne yapılan baskıların bir sonucudur” şeklinde değerlendirdi.

“Milli bilincin güçlendirilmesi gerekmektedir”

Başbakan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bölgede bir arada, eşitçe yaşamayı ve sadece anayasal haklarımızı talep ettik. Ama bugün üzerimizdeki ekonomik ve siyasi baskılar arttı. Kürdistan Bölgesi halkının karşı karşıya kaldığı bir takım yapay sorunlar var.

Dolayısıyla başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere tüm vatandaşlarımızın muhaliflerin propaganda tuzağına düşmemesi ve umutsuzluğa kapılmaması, vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve milli bilincin güçlendirilmesi için çalışması gerekmektedir.”

Başbakan Barzani, "Önümüze ne kadar engel çıkarsalar, kapılarımızı kapatsalar da biz yeni kapılar açacağız" dedi.

“Biz diğer milletlerden daha çok savaş yaşadık, ne kadar yıkıcı olduğunu biliyoruz”

Konuşmasının bir bölümünde dünya ve bölgedeki çatışmalara dikkat çeken Barzani, şunları kaydetti:

"Avrupa ile Orta Doğu'da savaş ve kaos devam ediyor. Bu savaşların bölgede yayılma riski var. Biz diğer milletlerden daha fazla savaş ve kaos yaşadık. Ve sonuçlarının ne kadar yıkıcı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle çatışmanın kontrol altına alınması, sivillerin öldürülmesinin durdurulması ve çatışmalara neden olan sorunları barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulunuyoruz."

Başbakan Mesrur Barzani, "Karşılıklı kabul, eşitlik ve adalet olursa bölgenin doğal kaynakları ve zenginlikleri o kadar bol ki, bu kaynaklar eğer iyi yönetilirse Orta Doğu dünyanın en gelişmiş bölgelerinden biri haline gelecektir” dedi.