DEM Parti birçok kentte halk oylaması gerçekleştirdi

DEM Parti 31 Mart seçimlerinde yarışacak adayların belirlenmesi için 90 merkezde ön seçimlere gidiyor. Bu kapsamda 10 ilde ve bağlı ilçelerinin çoğunda bugün sandıklar kuruldu.

DEM Parti birçok kentte halk oylaması gerçekleştirdi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), büyükşehir ve ilçe belediye eş başkan adayları ile meclis üyelerini belirlemek amacıyla ön seçim gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda birçok merkezde sandıklar kuruldu.

Partiden yapılan açıklamada, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adaylarının daha önce canlı yayın yoluyla kendilerini tanıttığı belirtildi.

DEM Parti tarafından ön seçim süreciyle ilgili şu bilgiler verildi:

"Ön seçimlerde adayların seçilmesi için yüzde 50+1 şartı aranacak. Bu çoğunluğun yakalanamaması halinde ilgili yerlerde bir sonraki gün ikinci tur seçim yapılacak. Delegelerin oy verirken eşit temsil nedeniyle bir kadın ve bir erkek adaya oy vermesi gerekiyor.

Ön seçim yapılan merkezlerin tamamında genel seçim havası hakim. Delegeler aday adayları arasında seçim yapmanın ötesinde, 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde kentleri yönetecek adayı belirlediklerini ve bunun heyecanını yaşadıklarını ifade ediyor. Ayrıca doğrudan demokrasi yönteminin kalıcı hale gelmesi taleplerini dile getiriyor. Katılımcıların çoğu hem ön seçimi hem de yapılacak olan yerel seçimleri iradelerine yönelen kayyım saldırılarına meydan okumak olarak da yorumluyor.

Bazı bölgelerde seçimler ertelendi

Tamamı demokratik yarış havasında geçen ön seçimlerde tek olumsuzluk ise hava şartları nedeniyle yaşandı. Van’ın Muradiye, Çaldıran, Özalp, Saray, Gürpınar ilçeleri ile Hakkari’nin Gever ilçesinde yaşanan yoğun kar yağışı sonrası köy yollarının kapanması nedeniyle bugün yapılması planlanan ön seçimler ertelendi.

Ön seçim öncesinde, başta Seçim İşleri Komisyonumuz ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulumuz olmak üzere bütün parti birimlerimizin katılımıyla yoğun bir hazırlık süreci yürütüldü. Parti üyeleri, parti tabanını oluşturan aileler, demokratik siyasete emek vermiş insanlar ve ilgili kentlerdeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan delege listeleri oluşturuldu ve bu listeler ön seçimlere 3 gün kalıncaya kadar itiraz için askıya çıkarıldı.

“Partimiz, adaylar arasında eşit mesafede durdu”

Ön seçim yapılan bütün yerlerde ön seçimin alt yapısı iki turlu seçim yapılma ihtimaline göre hazırlandı. Partimiz, adaylar arasında eşit mesafede durulması ve delegelerin hiçbir şekilde yönlendirilmemesi ilkesini hem benimsedi hem de bunu ilgili herkese ilan etti."

DEM Parti ayrıca ön seçimlerde yaklaşık 3 bin aday adayı, il genel meclisi ve belediye meclis üyesinin yarıştığını belirtti.