Efrin’de Kürtçe yer isimlerinin Türkçe ile değiştirilmesi: HEDEP’ten Hakan Fidan’a soru önergesi

HEDEP Milletvekilleri Beritan Güneş Altın ile Newroz Uysal Aslan, Rojava’nın Efrin kentinde Kürtçe isimlerin değiştirilmesi ve yerine Türkçe isim verilmesini Meclis gündemine taşıdı. HEDEP’li vekiller Meclis araştırması açılması talebiyle ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle bir önerge verdi.

Efrin’de Kürtçe yer isimlerinin Türkçe ile değiştirilmesi: HEDEP’ten Hakan Fidan’a soru önergesi

Son günlerde Efrin’de Kürtçe olan birçok köy ve meydan isminin değiştirildiği, yerlerine Türkçe isimler verildiği kamuoyunun gündemine gelmiş, söz konusu değişiklik geniş tepkilere neden olmuştu.

HEDEP Milletvekilleri Beritan Güneş Altın ile Newroz Uysal Aslan konuya dair Fidan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede “Kûtana Köyü, Selçuk Obası; Qestel Mixdad Köyü, Zafer Obas;, Xelîloko, Halilak Obası; Bûke, Bak Obası; Maimala Köyü, Mamal Uşağı; Özgürlük Meydanı, Atatürk Meydanı; Watanî Kavşağı, Recep Tayip Erdoğan Kavşağı; Newroz Kavşağı, Salah El Dîn Kavşağı; Kawa Hesinkar Kavşağı, Zeytin Dalı Kavşağı olarak değiştirilmişti” denildi.

Önergede şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük ‘kara operasyonlarının’ ikincisi olan Zeytindalı Harekatı’nın ardından Efrinliler, cihatçı çetelerin yağma, gasp, işkence, tutuklama ve zorla kaybetme gibi ağır insanlık suçlarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Diğer yandan da Efrinliler, zirai ürünlerinin “Türk Malı” olarak ihraç edilmesi, Kürtçe olan sokak, köy ve meydan isimlerinin Türkçeleştirilmesi gibi uygulamalar maruz bırakılmaktadır. 2018’den beri süregelen ve Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye politikasından ayrı düşünülemeyecek olan Efrin’deki uygulamalarının araştırılması, yaşanan ağır insan hakkı ihlalleri/suçlarıyla yüzleşilmesine dönük gerekli politikaların belirlenmesi ve uygulanması amacıyla Anayasa’nın 98’nci, İçtüzüğün 104’ncü ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.

Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Hakan FİDAN tarafından Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Bu bağlamda;

  • Özellikle Efrin coğrafyasında nüfus yoğunluklarının bilinçli bir değişikliğe uğratıldığı doğru mudur?
  • Daha önce Türkiye’nin Vali atadığı iddia edilen Efrin’de Türkiye’ye bağlı kaç kamu personeli resmi olarak görevlendirilmiştir? Bunların görev kapsamları nelerdir?
  • Efrin’deki, Kürt, Arap, Türk ve diğer halklara mensup kişi sayısı 20 Ocak 2018 öncesinde ve an itibariyle kaçtır?
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından Efrin’e mülki idari amirleri, okul müdürleri, doktor ve öğretmen gibi atamaların yapıldığı doğru mudur?
  • Efrin’deki eğitim dili nedir? Eğitim çalışmaları kim veya da kimler tarafından verilmektedir? Müfredat nasıl oluşturulmuştur?
  • Efrin’deki yer isimlerinin değiştirilmesinde bakanlığınızın veyahut da hükümetinizin bir dahli söz konusu mudur? Dahli var ise bu değişikliklerin gerekçesi nedir?
  • Kentin güvenliği hangi gruplar tarafından sağlanmaktadır, Türkiye’nin ilgili gruplar ile ilişkisi nedir?