ENKS: "ABD, Barış ve Özgürlük Cephesi'ni destekliyor"

ENKS: "ABD, Barış ve Özgürlük Cephesi'ni destekliyor"

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Kurulu Üyesi Faysal Yusuf, ABD’nin geçtiğimiz günlerde ilan edilen Barış ve Özgürlük Cephesi'ni desteklediğini söyledi.

Dün Zahra Bell ve Emily Brandt başkanlığındaki ABD heyeti, Barış ve Özgürlük Cephesi yetkilileriyle bir araya geldi.

Barış ve Özgürlük Cephesi tarafından yapılan açıklamada, “ABD temsilcileri, Suriye muhalefetinin birliği için çaba harcadıklarını ifade etti. Kürt diyaloğu da bu çerçevede değerlendiriliyor” denildi.

ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Faysal Yusuf, ABD’nin Barış ve Özgürlük Cephesi'ni desteklediğini belirterek, “ABD, Barış ve Özgürlük Cephesi'ne yönelik desteğini ifade etti. ABD’li yetkililer, bölgenin bileşenlerinin temsilcilerinden oluşan Barış ve Özgürlük Cephesi'nin Suriyede siyasi çözüm bulunması ve muhalefetin birleşmesine katkı sağlayacağını dile getirdi” dedi.

ABD’nin bölgedeki rolüne değinen Faysal Yusuf, “Birkaç yıldır bölgede olan ABD petrolün korunması, İran ve IŞİD’le mücadele ile Cenevre sürecine razı olması için Suriye rejimine baskı yapmak için çaba gösterdiğini dile getiriyor. Bölgemizde huzur ve güvenliğin sağlanması gerektiğini belirten Amerikalılar, muhalefet çerçevesinde ve siyasi çözüm noktasında birleşmeleri halinde bölge bileşenlerini destekleyebileceğini vurguluyor” ifadelerini kullandı.

Faysal Yusuf, Barış ve Özgürlük Cephesi'nin Türkiye ve Rusya’yla görüşmesiyle ilgili soruya “Barış ve Özgürlük Cephesi, Suriye halkını ve siyasi süreci Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 no’lu kararı temelinde destekleyen her ülkeyle ilişki geliştirmeye hazırdır” yanıtını verdi.

ENKS-PYNK GÖRÜŞMELERİNİN İKİNCİ AŞAMASI

ENKS ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Yusuf,  diyaloğun ikinci aşamasının tarafların ortak açıklamasından sonra başladığını belirterek, “ENKS ve PYNK, birbirlerine mesajlarını Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’li temsilci yoluyla iletiyor. Şimdi de Suriye Kürtlerinden siyasi ve stratejik konularda karar alabilecek bir komite oluşturmak istiyorlar” dedi.

ENKS ile PYNK arasındaki müzakerelerde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan ENKS yetkilisi, şunları kaydetti:

 “ENKS, 2014 yılında Duhok’ta Başkan Barzani öncülüğünde imzalanan anlaşma temelinde Kürt birliğini sağlama konusunda kararlı. ENKS, bir kurul veya komite kurarak, bölgenin yönetimi ve Roj Peşmergelerinin dönüşü meselelerini çözmek için çaba harcıyor.” (K24)