Ezidi Kürt vekilden Bağdadi’nin eşinin açıklamalarına tepki: En büyük suçlu o!

Irak Parlamentosu Milletvekili Viyan Dexil, Bağdadi’nin eşi Esma Muhammed'in örgütün işlediği suçlarda payı olduğunu belirterek, Irak makamlarından soruşturmayı derinleştirmesini istedi.

Ezidi Kürt vekilden Bağdadi’nin eşinin açıklamalarına tepki: En büyük suçlu o!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Parlamentosu Milletvekili Viyan Dexil, IŞİD’in öldürlen lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin eşi Esma Muhammed'in (el-Kubeysi) El-Arabiyye televizyonuna çıkarılmasına tepki gösterdi

Ezidi Kürt vekil, Esma el-Kubeysi'nin "yalan konuştuğunu" ve soruşturmanın derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Dexil şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz günlerde terörist Ebuberki Bağdadi’nin eşi ile yapılan röportajı hepimiz gördük. Terör olayları ile hiç bir ilgisi olmayan sıradan bir kadın gibi göstermeye çalıştılar. Her iki eşi ve kızı ile röportaj yapmışlardı ama gerçeğe dönüp baktığımızda bu kadın bir suçlu ve işlediği suçlar Ebubekir Bağdadi’ninkinden de daha ağırdır.

Kurtarılan Ezidilerin bir çoğu buna şahitlik etmiş ve IŞİD’li kadınların onlara nasıl davrandığını anlatmıştır. Terörist Esma Muhammed (El-Kubeysi) 1999’dan beri eşi ile birlikte El-Kaide örgütlenmesi içindeydi. O dönem ismi “Ebu Dua Samarrayi” idi, Irak’taki patlamaların başlıca sorumlularındandı ve Ebu Musab ez-Zerkavi’nin yardımcısıydı.2004’te ABD kuvvetleri tarafından yakalanıp bırakıldıktan sonra örgütlenmelerine başladı ve IŞİD’i kurdu.

“Birinci dereceden günahkardır”

Şimdi de Esma Muhammed ve kızı sanki mazlummuş, elinden bir şey gelmiyormuş gibi gösteriliyor. Tüm bunlar yalandır, çarpıtmadır, rolleri çok büyüktü. Esma Muhammed 8, 9, 10, 11 yaşındaki Ezidi kız çocuklarını annelerinden koparıp evine alıyor. Ebubekir Bağdadi’nin onlara istismarda bulunmasına izin veriyor, sonra da satıyordu. Esma el-Bağdadi’nin Ezidi kızlarına yaptığı buydu. Birinci dereceden günahkardır.

Ayrıca İngilizcesi ve Türkçesi çok iyi olduğu için yabancı IŞİD’lilerden sorumlu birinci kişidir. Onlarla nasıl alıp vereceğini çok iyi bilen biridir. IŞİD’in istediği gibi giyinmeyen, hicap takmayan insanları gidip dişleyen örgüt üyelerinin sorumlusu oydu. O Bağdadi’nin yardımcısı en büyük teröristlerden Adnan ile ilişkilerden sorumluydu. Bunlar Esma Muhammed’in işlediği suçlardan sadece bazıları.

“Kaçırılan Ezidi kızları ile ilgili bir çok bilgiye sahip”

Bir kaç gün önce Arap bir kanal onunla ve kızı ile röportaj yapmıştı, Irak güvenlik güçleri irtibata geçtik, bu konuları onlara da anlattık. Röportajda Esma Muhammed sadece 1-2 Ezidi kız çocuğunun yanlarında olduğunu söyledi. Bu kızlardan biri kurtuldu ve geri döndü ama ismini getirdiği kızlardan biri hala bulunamadı. Şimdiye kadar da o kız çocuğunun akıbetini bilmiyoruz. Bu yüzden diyoruz ki bu kadın Ezidi kızları ile ilgili bir çok bilgiye sahip. O sadece iki Ezidi çocuğun yanlarında olduğunu söyledi ki sanki çok şeyden haberi yokmuş gibi göstermek istedi

Ama kızı terörist babası Ebubekir Bağdadi’nin yanında 3 kadın ve 9 kız çocuğunun bulunduğunu anlattı. Güvenlik güçleri bunu iyi soruşturmalı. Tabi Kürdistan Bölgesi Hükümeti de bu dosyayı takip etmeli ki Bağdadi ve eşinin yanındaki bu 9 çocuğa ne olduğunu öğrenebilelim. Bu konu Ezidi toplumu, halkımız ve diğer toplumları da çok etkiledi. Ezidilere uygulanan soykırımdan çok etkilendik.

Ne olmuştu?

IŞİD’in eski lideri Ebubekir Bağdadi’nin eşi Esma el-Kubeysi veya diğer adıyla Um Huzeyfe, El-Arabiyye Hadis kanalına verdiği röportajda eşinin hayatına dair sırları açıkladı.

Irak’ta tutuklu bulunan Esma el-Kubeysi, Bağdadi’nin kadınlara olan takıntısından bahsetti.

El-Kubeysi ayrıca Bağdadi’nin ABD insansız hava araçlarından çok korktuğunu da anlattı.

Öte yandan Bağdadi’nin kızı Umeyme el-Bağdadi de babasını hayatına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. /Kaynak