Foreign Policy: Mazlum Kobane savaşçılarıyla bölgede kalmaya karar verdi

Foreign Policy: Mazlum Kobane savaşçılarıyla bölgede kalmaya karar verdi

Foreign Policy'nin Pentagon muhabiri Lara Seligman, Kürt kaynakların Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane'nin bölgede savaşçıları ile birlikte kalmaya karar verdiğini söylediğini yazdı.

Selihman'ın aktardığına göre Kobane, Suriye Demokratik Konseyi Başkanı İlham Ahmed'i elçisi olarak Washington'a gönderdi. 

Seligman, "Amed, Türkiye'nin işgalinden sadece iki hafta önce sınırdaki Türk birlikler hakkında endişelerini dile getirmişti" paylaşımında bulundu.

23 Eylül'de yaptığı bir haberi paylaşan Seligman, bugün yaşananların izlerinin bu haberde yer aldığına işaret etti. Haberde, Amed'in YPG'nin tüm çekilme ve sınırı terk etme adımlarına karşın, Türk bombardımanı endişesi taşıdığına dikkat çekiliyordu:

"Güvenli bölge'ye rağmen Kürt lider Türkiye tehdidinden endişe duyuyor. Türkiye ve Kuzey Suriye sınırında yaratılmak istenen güvenli bölge son haftalarda gerilimi tırmandırsa da, Suriyeli Kürtler, Türk hava ve kava kuvvetlerinin Kürt azınlığa karşı bir saldırı başlatmalarından endişe ediyor.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, böylesi bir tabloda Şam'a gideceklerini söylerken, ABD'nin 'güvenli bölge' yerine 'güvenlik mekanizması' olarak tanımladığı bölge Ahmed için çok derin bir anlamı da içeriyor. Ahmed, Suriye'nin Afrin kasabasında büyüdü.

Türkler ve Türkiye adına vekalet savaşı yürüten (ÖSO), geçen yıl Afrin'e akın ederek, Kürt kontrolündeki kasabaya yönelik şiddetli bir saldırıya girişti. 

Ahmed'in tüm ailesi kaçmaya zorlandı ve şimdi kent dışında bir çadırda yaşıyorlar.

Ankara, uzun bir süredir Türk kontrolündeki bir 'güvenli bölge' için bastırıyor. Trump da ocak ayında 20 millik bir güvenli bölge sözü verdi.

Ahmed, 'Suriyeli Kürtler, sivil bölgeleri hedef alabilecek bir Türk saldırısı endişesini taşımaya devam ediyor' dedi. 

YPG, askeri mevzileri ve tahkimatları kaldırdı, ve tankları, ağır silahları 12 mil geri çekti. Buna rağmen, Ahmed sivil halkın Türk güçleri tarafından hedef alınması korkusunu dile getirdi."