HAK-PAR: Şeyh Said Kürt milletinin değeridir, kalbindedir

Bütün olumsuzlara, meşru olmayan kayyum anlayışına rağmen, Şeyh Said isminin Kurdistan da yaşatılması önemlidir, olumlu bir adımdır, desteklenmeli.

HAK-PAR: Şeyh Said Kürt milletinin değeridir, kalbindedir

Elbette Kurdistan illerinde Belediyelere atanan kayyumlar meşru değildir. Beğenir beğenmeyiz, seçimle gelen, seçimle gitmeli; irade gaspı ile değil.

Lakin Amed=Diyarbakır Kayyum yönetiminin Silvan'ı Elazığ'a bağlayan yoluna Şeyh Said Bulvarı olarak isim koyma kararı yerindedir, geç kalınmış bir özürdür; umarız mezar yerleri de gösterilir, kanayan bir yaraya az da olsa merhem olur.

Elbette bu seviyesizler kâle alınmamalı; lakin kâle almadığımızda da meydanı bos buluyor, çirkefleşe biliyorlar. Diyarbakır TKP örgütü tekçi, ret ve inkarcı Kemalistlik anlayışıyla bildiri yayınlıyor; Jenosid celladının torunu ağzı salyalı söz de gazeteci de Kürtlerin değeri Şeyh Said'e ağza alınmayacak çirkeflikle sinkaf sözler sarfedebiliyor. Haliyle bize de bu konuda hadi ordan ne idüğü belirsizler, haddinizi bilin demek, şart oldu.

Tekçi söz de Komünist, özünde sosyal faşist, kutsal devletçi TKP'in İddiaları ırkçı anlayışları gereği Şeyh Said'i Cumhuriyet düşmanı; Vahdettin ve İngiliz yanlısı, üstelik ağalık, aşiret yanlısı hilafetçilikle suçluyorlar. Takiye yaparak hadlerini aşarak, niye Şeyh Said ismi yaşatılıyor; çok istiyorlar gibi Cîgerxwin ve diğer Kürdistan değerlerinin ismi verilmiyor diye de, Kürtleri manipüle etmekten, değerlerimizi istismar etmekten geri kalmıyorlar.

Oysa söz de Kürdistan komünistleri diye geçinenler şu gerçeği anlamalı. Şeyh Said isyanı elbette dini motifler taşısa da, özünde ulusalcı bir başkaldırıdır. Tekçi rejimine karşı eşitlik arayışında olan Kürtlere destek sunan Hristiyanların Süryani ve az sayıda da olsa Ermeni'nin, Alevilerin (özellikle Batı Dersim aşiretlerinin) ortak hareketi olduğu gerçeği de ortadadır.

Bu iddia değil.

Türk tarihçiler bile zaman zaman bu tarihi gerçeği dile getiriyorlar.

TC Resmi tarihi çarpıtılmadan ortaya serilirse, Devletin dehlizlerde gizlenen resmi belgeler de bunu kanıtlayacaktır.

Bütün olumsuzlara, meşru olmayan kayyum anlayışına rağmen, Şeyh Said isminin Kurdistan da yaşatılması önemlidir, olumlu bir adımdır, desteklenmeli.

 

İlhan Çetin

Basın, iletişim ve Gençlikten sorumlu

HAK-PAR Genel Başkan yardımcısı