Irak Hükümeti’nden Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarına ilişkin açıklama

Irak Maliye Bakanı Taif Sami, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların aylık maaşlarının ödenmesinin Erbil’den gönderilecek listeye bağlı olduğunu söyledi.

Irak Hükümeti’nden Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarına ilişkin açıklama

Irak Federal Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşlarının Irak hükümeti tarafından alınmasına hükmetti.

Maaşların Irak banklarında açılacak hesaplara yatırılmasına karar veren Mahkeme ayrıca Bağdat'ın Erbil’e "borç para verme" yetkisini elinden aldı. Mahkeme, Kürdistan Bölgesi'nin tüm petrol ve petrol dışı gelirlerinin de merkezi hükümete teslim edilmesi gerektiği yönünde karar aldı.

Bu kararın ardından gözler Irak hükümetine çevrildi.

Irak Maliye Bakanı Taif Sami dün Parlamento Bütçe Komisyonu üyeleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Sami, maaşların Kürdistan Bölgesi'ne gönderilmesinin Erbil’de gönderilecek memur ve çalışanlara ait isim listesine olduğunu belirtti.

Kürdistan’daki çalışanların adına önümüzdeki aylarda banka hesabı açılması gerektiğini belirten Sami, 2024 bütçesinin de yakın zamanda onay için Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini ve ardından parlamentoya sunulacağını söyledi.

Irak Maliye Bakanı Sami, çalışanların 2024 yılı maaşlarının "tamamen garanti” altında olduğunu söyledi.

Toplantının ardından gazetecilere konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı Atwan Atwani, Maliye Bakanı ile yaptıkları toplantıdan "iyi" bir sonuçla çıktıklarını aktardı.

"Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) maaşları, Federal Mahkeme'nin onayının ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) göndereceği çalışan listesi esas alınarak ödenecek" dedi.

"Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanlarının maaşları Federal Mahkemenin kararı doğrultusunda gönderilecek” diyen Atwani, maaşların Kürdistan Bölgesi tarafından gönderilen listeye göre ödeneceğini kaydetti.

Atwani, "Önümüzdeki aylarda çalışanların ve emeklilerin maaşları ve sosyal yardımlar uygulamasına geçilecek. Buna göre çalışanların tüm mali haklarının ödenecek ve bu miktar bütçede Kürdistan Bölgesi için belirlenen yüzde 12,67'sini aşmamalı” dedi.

Irak hükümeti Ocak ayı maaşları için Kürdistan Bölgesi'ne 618 milyar dinar göndermişti. Ancak Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm çalışanların maaşları için 900 milyar dinar gerekiyor.