İspanya Katalan Parlamentosunu feshetti

İspanya Katalan Parlamentosunu feshetti

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, akşam saatlerinde düzenlenen kabine toplantısının ardından, Katalonya hükümetini görevden aldıklarını, Katalonya parlamentosunun feshedildiğini ve Katalonya'nın bağımsızlık ilanının 'yasa dışı' ilan edilmesine çalışacaklarını açıkladı.

Katalan polis şefinin de görevden alındığını söyleyen Rajoy, Katalonya özerk yönetiminin görevlerinin merkezi hükümetin bakanlıkları tarafından üstlenileceğini söyledi.

Rajoy, özerkliğe son vermediklerini, Katalonya'da erken seçimlerin ise 21 Aralık'ta düzenleneceğini aktardı.

Bugün Katalonya Parlamentosu özerk bölgenin bağımsızlığını ilan etmiş, İspanya Senatosu ise bu karardan kısa süre sonra Katalonya'nın Madrid hükümeti tarafından yönetilmesini öngören düzenlemeyi onaylamıştı.

135 üyeli Katalonya Parlamentosu'nda yapılan gizli oylamada 10'a karşı 70 oyla bağımsızlık kararı alındı. 2 oy boş çıktı.

Oylamanın gizli yapılmasının nedenlerinden biri, İspanya'nın bağımsızlık yanlısı milletvekillerine ceza kesmesini önlemekti.

Katalonya'nın bağımsızlığı oylanırken, İspanya'da iktidardaki Halk Partisi, ana muhalefet partisi Sosyalistler ve Vatandaşlar (Ciudadanos) milletvekillerinin protesto amacıyla dışarı çıktığı görüldü. Parlamento'daki oylamanın ardından milletvekilleri bölgenin marşını söyledi. Barcelona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlısı göstericiler ise sevinç çığlıkları attı.