John Bolton: Grupların saldırıları Kürdistan Bölgesi'nin otonomisine tehdit oluşturacak

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Silahlı grupların saldırılarının devam etmesi, Irak'taki durumu daha karmaşık hale getirecek ve Kürdistan Bölgesi'nin otonomisine yönelik tehdit oluşturacak.” dedi.

John Bolton: Grupların saldırıları Kürdistan Bölgesi'nin otonomisine tehdit oluşturacak

ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski başkan Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, “Orta Doğu'daki tüm gerilimler "Ayatullahlar" ile ilişkili. İran'ın politikası uzun süre belirsizdi. Ancak Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasıyla İran'ın bölgedeki politikası netleşti. İran, Irak, Suriye ve diğer bölgelerde aynı politikayı izliyor.” ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'da “İran’ın tetiklediği” gerilimlerin bir kısmının İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili olduğunu söyleyen Bolton, “Biden yönetimi, silahlı grupların Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki ABD askeri birimlerine yönelik saldırılarını durdurmaları konusunda "Ayetullahları" uyarmadı.” diye konuştu.

“ABD'nin silahlı gruplara yanıt verme amacının Peşmerge güçlerini savunmak ve korumak olmadığını” söyleyen ABD’li yetkili, “ABD ve müttefiklerinin silahlı gruplara ve "Ayetullahlara" karşı tepkisi zayıftır. ABD'nin tutumu “Ayetullahların” plan ve hedeflerini önleyecek seviyede değil.” dedi.

"Irak hükümetinin ABD ve müttefikleri tarafından daha fazla baskı altına alınmalı" diyen John Bolton, “Irak, geleceği ve kaderi İran destekli silahlı gruplara teslim edilmemesi gerek.” ifadesini kullandı.

Silahlı grupların kontrol altına alınamamasının Irak'taki durumu daha da karmaşık hale getireceğine dikkat çeken John Bolton, bunun Kürdistan Bölgesi'nin otonomisine yönelik tehdit oluşturacağını söyledi.

30 Aralık 2023’te gece saat 23.45’te Pirmam-Erbil sınırındaki Kürdistan Peşmergeye ait karargaha 2 silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) saldırı düzenlenmişti.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamada, saldırıda can kaybı yaşanmadığı ancak maddi hasarın oluştuğu belirtilmişti.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani Peşmergeye ait karargaha düzenlenen “terör saldırısına” ilişkin yaptığı açıklamada, 2 SİHA ile Pirmam-Erbil sınırındaki Kürdistan Peşmergeye ait karargaha düzenlenen saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını ifade etmişti.

Başbakan Barzani açıklamasında, “Dün gece Erbil'in kuzeydoğusundaki Peşmerge karargahına düzenlenen terör saldırısıyla ilgili derin endişemizi ifade ediyoruz. Arkasında kanun kaçaklarının olduğu oyunları iyi anlıyoruz, halkımızı savunma hakkına da sahibiz.” sözlerine yer vermişti.

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’ye "bu saldırıların durdurulması,  grupların cezalandırılması ve saldırıların yapıldığı alanların kontrol altına alınması için gerekli tedbirler alınması” çağrısında bulunmuştu.

Sudani, "suç niteliğindeki saldırı" konusunda güvenlik kurumlarına "kapsamlı bir soruşturma" başlatma talimatı vermişti.

Saldırıyı "Irak egemenliğinin ihlali" olarak nitelendiren Sudani, saldırının Irak'ta "güvenlik ve istikrarın bozulması" amacıyla düzenlendiğini aktarmıştı. /K24