Kerkük'te valilik yarışı

Kerkük'te valilik yarışı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük Valiliği için Rızgar Ali’yi aday gösterirken, aynı makamı almak isteyen Şii ve Sünni Türkmenler arasında ise anlaşmazlık var.

16 Ekim’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi, Talabani ailesiyle anlaşarak Kerkük’e saldırı başlatması sonucu binlerce kişi göç yollarına düştü. Sonraki gün Irak Başbakanı Haydar Abadi, Havice Araplarından olan eski Kerkük Vali Yardımcısı Rakan Said’i vekaleten vali atadı.

"Kerkük valiliği KYB'ye verilmeyebilir"

Rûdaw'ın haberine göre, KYB, Kerkük Valiliği için adayını açıklasa da KYB içinde endişe duyanlar var. İsminin açıklanmasını istemeyen bir KYB’li yetkili, “KYB, Kerkük Valiliği koltuğunun kendilerine verilmemesinden korkuyor. Arapların bu konuda oyaladığını ve bu makamı Kürtlere vermeye niyetlerinin olmadığını söylüyorlar. Türkmenler de valilik görevinin Kürtlere verilmesini istemiyor” diye konuştu.

Heşdi Şabi’nin kentten çekilmesi için girişimlerde bulunan KYB, Kürtlerin Kerkük’e dönmemesi durumunda Arap ve Türkmenlerin yönetimdeki etkinliğinin yavaş yavaş artacağından endişe ediyor. KYB’nin en büyük endişesi ise gelecek seçimlerde Kürtlerin oy vermemesi.

KYB’li bir yetkili, “Görevi vekaleten yürüten vali bu birkaç gün içinde bazı kararlar aldı. Valilik Ofisi Müdürü’nün değiştirilmesi gibi. Ayrıca Baas döneminde getirilen Arapların, Kürt ve Türkmenlere ait bazı arsalara konduğu söyleniyor. Bu mülklerle ilgili kaç yıldır henüz karar çıkmamıştı” diyor.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kerkük İl Meclisi Üyesi Mecid Mahmud söz konusu gelişmeden haberdar olmadıklarını belirterek, “O (Rakan Said) vali yardımcısıydı ve sorunların nasıl olduğunu iyi biliyor. Bu yüzden böyle bir dönemde bu denli ağır kararlar alacağını sanmıyorum” ifadelerinde bulundu.

Kardeşlik Listesinden Rebiwar Talabani'den vekaleten valiliği sürdürme talebi

Mecid Mahmud, Kardeşlik Listesi’nden 5 ismin, İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani’ye mektup göndermek istediğini ifade ederek, “Mektupta Talabani’den geri dönüp yeni vali seçilene kadar görevi sürdürmesini isteyecekler” dedi.

KYB’da, valilik görevini alamama endişesi olduğunu doğrulayan Mahmud, şunları söyledi:

“Şii ve Sünni Türkmenler valilik görevinin kendi hakları olduğunu düşünüyor ve bunun için İl Meclisi’nde çalışma yürütüyorlar. Sadece valilik için de değil, diğer koltuklar hatta hademelik kadroları için de Şii ve Sünni Türkmenler arasında çekişme var.”

Şii ve Sünni Türkmenler arasındaki anlaşmazlık hakkında Kerkük’ten bir kaynak, Rûdaw’a şu bilgileri verdi:

Türkmen Cephesi: Sadece Kerkük değil Hewlêr de Türkmen kenti

“Türkmenler Kerkük Valiliği koltuğunu almak istiyor. Türkmen Cephesi’nde ise aday konusunda sorun yaşanıyor. Özellikle de Türkmen Cephesi’ndeki Şii Türkmenler, Sadr Hareketi’nin listesi üzerinden seçilen eski parlamenter Fevzi Ekrem Terzi’nin getirilmesinden yana. Terzi, sadece Kerkük’ün değil Hewlêr’in de bir Türkmen kenti olduğunu savunuyor.”

KYB’ye bağlı asayiş gücü şimdi Kerkük’te ve Polis Müdürlüğü görevi de KYB’ye verildi. Ancak yaşananlar üzerine kenti terk eden bazı yetkililerin koltuğu ise boş.

KDP’li olan Kerkük Tarım Müdürü Mehdi Mubarek şimdi Erbil’de. Durum normalleşmeden de Kerkük’e dönmesinin söz konusu olmadığını söylüyor.

Tuzhurmatu’da çok sayıda vatandaş, evlerinin Heşdi Şabi tarafından yağmalanıp yakıldığını belirtiyor. Kerkük’te de benzer şikayetler gelmeye devam ediyor.