Kürt akademisyen: Lahur ihanetin sembolü oldu

Kürt akademisyen: Lahur ihanetin sembolü oldu

 Kürt akademisyen Dr.Ceza Çengiyanî, YNK’nin  içerisinde bir kesimin geliştirmek istediği ihaneti değerlendirerek, “Lahur Cengî ihanetin sembolü haline geldi” şeklinde tepki gösterdi.

Kürdistan’ın her dört parçasında YNK’nin içerisindeki Lahur Şêx Cengî’nin grubunun  Doğu Kürdistanlı siyasi tutuklu Mistefa Selîmî’yi  teslim etmesi ve idamını yol açan olayı konuşuluyor. 16 Ekim 2017’de Kerkük’ün Haşdi Şabi’ye teslim edilmesinde aktif rol alan YNK içerisindeki bu grup, Seqia cezaevinden kaçan, 17 yıldır idam tehditi altında tutulan Doğu Kürdistanlı siyasi tutuklu Mistefa Selmî’yi İran’a teslim etmiş, Selîmî 11 Nisan’da idam edilmişti.  

Kürdistan’ın tüm parçalarındaki Kürtler sözkonusu olaya tepki göstermiş ve olayı kınamıştı.

BasNews’e konuşan Kürt akademisyen Dr. Ceza Çengiyanî, Selîmî’nin teslm edilmesi olayını kınayarak “Lahur Şêx Cengî’nin ihanetin sembolü olduğunu” beliterek, “Lahur Şêx Cengî, 16 Ekim’de Irak ile bazı özel çıkarları nedeniyle Kerkük’ü Haşdi Şabi’ye sattı” dedi

Kürt akademisyen Dr. Çengiyanî “Şimdi Lahur Şêx Cengî, Peşmerge Güçleri’nin Zînî Wertê’den çekilmesini istiyor. Bölgeyi İran’a satmış ihtimali olabilir. Belki o yüzden Kürdistan Bölgesi hükümetinden Peşmergelerin o bölgeden çekilmesini istiyordur” ifadelerini kullandı.

Lahur’un karşıtlığının sadece Kürdistan Bölgesi ile sınırlı olmadığını dile getiren Dr. Çengiyanî, “YNK’nin üst düzey bazı yetkililerine karşı da bazı girişimleri var, bazı video çekimleri ve şantaj yöntemleri ile YNK içerisindeki bazı kesimleri susturuyor” iddiasında bulundu.