Kürtler HDP’yi sandıkta uyardı!

Aday tercihinde seçmene kulak vermediği, Kürt politikasından uzaklaştığı eleştirilerine maruz kalan Yeşil Sol Parti, kalesi olan Diyarbakır’da vekillerini CHP ile AK Parti’ye kaptırdı. Sosyolog Rüstem Erkan, "HDP tabanın uyarısını dikkate almadı"

Kürtler HDP’yi sandıkta uyardı!

Kritik Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Meclis çoğunluğunu bir kez daha Cumhur İttifakı aldı. Seçimlere Emek ve Demokrasi Bloğu olarak giren Yeşil Sol Parti büyük yara aldı. Yeşil Sol Parti’nin Türkiye geneli oylarında ciddi bir düşüş yaşandı. Yeşil ve Sol Gelecek Partisi adı altında giren HDP'nin, 2018 yılında yüzde 11,7 olan oy oranı, 8,8’e geriledi.

HDP ‘kalesinde’ yara aldı

Aday tercihinde seçmene kulak vermediği, Kürt politikasından uzaklaştığı eleştirilerine maruz kalan Yeşil Sol Parti, kalesi olan Diyarbakır’da vekillerini CHP ile AK Parti’ye kaptırdı. 12-0 iddiasıyla yola çıkan YSP, 8 vekilde kaldı. AK Parti 3, CHP ise milletvekili çıkardı. Bir önceki seçimde yüzde 65,54 oy oranı, yüzde 61.19’a geriledi.

67 milletvekili çıkarmıştı

2018 yılı milletvekili seçimlerinde yüzde 11,7 oy oranıyla 67 milletvekili ile Mecliste yerini alan HDP, yüzde 8,8 oy alarak 62 milletvekili çıkardı. Yeşil Sol Parti 62,93 yüzdesi ile en fazla oyu Şırnak’ta alırken, Hakkari’de ise 3 milletvekilinin tamamını çıkardı.

Batı illerindeki oy oranı geriledi

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun birçok ilinde oy oranı gerilemesine rağmen CHP ve İYİ Parti etkisiyle milletvekili sayısını koruyan HDP'nin, batı illerindeki oylarında ise ciddi bir düşüş yaşandı.

TİP’e tepki

Öte yandan kendi adıyla seçimlere girme ısrarı nedeniyle birçok kesimden Türkiye İşçi Partisi TİP’e ve bu karara ortak olan Yeşil Sol Parti’ye tepki yağdı.

‘Diyarbakır’da tanınan bir kişi vardı oda seçilemedi’

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Rüstem Erkan, Yeşil Sol Parti’nin Türkiye geneli oy kaybını Amida Haber'e yorumladı.

Seçimde beklenen başarıyı gösteremeyen partilerden birinin de Yeşil Sol Parti olduğunu belirten Rüstem Erkan, aday tercihlerine dikkat çekti. Erkan, “Ben, Türkiye’nin batısında HDP’nin gücü var diyordum, ama gösterdiği adaylarla Türkiye’nin batısında da önemli ölçüde oy kaybetti. Diyarbakır’da tanınan sadece Emin Aktar idi o da seçilmedi. Bölgede seçmenin YSP’nin adaylarına dönük de bir tepkisi oldu. Sandıkta seçmen HDP'yi uyardı. TİP ile olan süreci de sağlıklı yürütemediler. Hem YSP hem de CHP ve İttifak yaptığı partiler seçimlerde beklenen oy oranlarına ulaşamamıştır.”

Erdoğan’ın kazanma ihtimali daha yüksek

Birinci turda seçmen iradesinin büyük ölçüde ortaya çıktığına işaret eden Erkan, Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti. Erkan, “Bu sonuçlara göre ikinci turda Erdoğan’ın kazanma ihtimali daha yüksektir. Fakat her seçim aslında yeni bir seçimdir. Bazı ülkelerde birinci turda ikinci olan adaylarında kazandığı örnekler vardır. Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir strateji izleyeceğini kısa sürede açıklaması gerekir” dedi.

'Kürt seçmen aynı eğilimi göstermeyebilir'

Bölge illerinden Kılıçdaroğlu’na çıkan oyların önemine işaret eden Rüstem Erkan, şunları ifade etti: “Hem Kürt seçmenden oy alacaksın ama diğer seçmen kümelerinde de belli bir oranda da oy alacaksın. Karadenizli ve Balkan kökenli seçmenlerde yüksek oranda oy alacaksın ki yüzde 50 artı bire ulaşabilesin. Kürt seçmende de kamuoyu araştırmalarında çıkan oran çıkmadı. Diyarbakır yüzde 80 görünüyordu. Yaklaşık yüzde 10 daha az oy aldı. Kürt seçmen de zirveye çıkamadı, diğer yörelerde de ciddi oy kaybı var. İkinci turda, Kürt seçmenin aynı eğilimini korumak zor olabilir.”