Mazlum Abdi: Türkiye, IŞİD'e yeni kaynaklar sağlıyor

Mazlum Abdi: Türkiye, IŞİD'e yeni kaynaklar sağlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanıp BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan bir raporda, Ebubekir El Bağdadi'nin öldürülmesinden sonra yeni bir liderin başına geçtiği IŞİD'in Suriye ve Irak'ta yeniden güç toplamaya başladığına dikkat çekiliyordu. Raporda, IŞİD üyelerine Türkiye'deki akrabaları üzerinden finansman sağlandığına dair yer alan ifadelere ilişkin ise tartışmalar sürüyor.

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane’den raporda yer alan IŞİD-Türkiye bağlantısına ilişkin açıklama geldi.

Mazlum Kobane, Türkiye’nin IŞİD'e yeni finansal kaynaklar sağladığını söyledi.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Kobane, şu ifadeleri kullandı:

“BM Güvenlik Konseyi'nin (UNSC) IŞİD raporu açık: Türkiye, işgal altındaki bölgelerde IŞİD'e yeni bir soluk getiriyor ve IŞİD'e yeni finansal, beşeri ve coğrafi kaynaklar sağlıyor. BM Güvenlik Konseyi devletleri, terörle mücadelede elde ettiğimiz kazanımlara karşı sorumluluk almalı, istikrarı desteklemeli ve korumalıdır.”

Sputnik’in haberine göre BM raporunda, Suriye ve Irak'ta bulunan Avrupa kökenli yabancı terörist savaşçıların maddi kaynaklarına ilişkin yer alan ifadeler şöyleydi:  

"Üye ülkeler, Irak'taki ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki Avrupalı yabancı terörist savaşçıların Avrupa'daki finansman ağı üzerinden IŞİD'e gelir sağladıklarını bildirdi. Türkiye'de bulunan aracılar üzerinden yapılanlar da dahil olmak üzere, akrabalardan finansman elde edilmesine sıkça rastlanıldı. Hol Kampı'nda bulunan IŞİD savaşçılarına akrabaları üzerinden para aktarmak için gayrı resmi para hizmeti işletmeleri kullanıldı. IŞİD bölgelerine giren para genellikle önce Türkiye'ye para hizmet işletmeleri üzerinden gelip ardından da hak sahiplerine havale ya da kuryelerle iletildi. Üye ülkelerden biri, çatışma bölgesindeki yabancı terörist savaşçılara komşu ülkeler üzerinden para gönderilmeye devam edildiğini aktardı."