Mesrur Barzani: Halkın maaşı ve geçimi siyasi çekişmelere karıştırılmamalı

Başbakan Mesrur Barzani, Merkez Bankası Süleymaniye Şubesi’nin emekli Peşmerge maaşlarının bir kısmının ödenemeyeceği şeklindeki kararının ardından, “Halkın maaşı ve geçimi siyasi çekişme ve sorunlarla karıştırılmamalıdır” açıklamasını yaptı.

Mesrur Barzani: Halkın maaşı ve geçimi siyasi çekişmelere karıştırılmamalı

Yazılı bir açıklama yapan Başbakan Mesrur Barzani, hükümet olarak vatandaşlara hizmet ettiklerini, tüm engellemelere rağmen vatandaşların yaşamı ve refahını iyileştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Koronavirüs salgınının yaşandığı zorlu dönemde ve küresel ekonomik baskılar altında maaş ödemeye devam edebildiklerini ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik durumu istikrara kavuşturduklarını kaydeden Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Hiçbir kişi veya taraf, bölgenin hiçbir yerinde maaşların ödenmesi sürecini engellememelidir. Halkın maaşı ve geçimi siyasi çekişme ve sorunlarla karıştırılmamalıdır. Ülkenin geliri vatandaşımızın hizmetinde olmalıdır. Bu süreci bozan herkes halk ve hukuk karşısında sorumludur.”

Ne olmuştu

Kürdistan Bölgesi Merkez Bankası Süleymaniye Şubesi, “iç gelir yetmezliği” gerekçesi ile emekli Peşmergelerin maaşlarının dağıtılmamasına karar verdiğini duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Ticari Bankalar Genel Müdürü Mewlud Sabır, iç gelirin çok küçük bir yüzdesinin maaşlar için ayırıldığını vurgulayarak Süleymaniye'deki Merkez Bankası Müdürü’nün “tek taraflı karar verdiğini” söyledi.

Sabır, Maliye Bakanlığı’nın bankalara tüm çalışanlara Mart ayı maaşlarını Ramazan'dan önce ödemesi için talimat verdiğini kaydetti.

Maliye Bakanlığı’ndan açıklama

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı Sözcüsü Huner Cemal, emeklilerin maaşlarının ödenmesi için Süleymaniye vilayetine para gönderdiğini söyledi.

Cemal, Merkez Bankası Süleymaniye Şubesi yöneticilerinin tavrı nedeniyle soruşturma başlatılacağını aktardı.

Bu arada Kürdistan Hamrin Bank Müdürü Muhammed Hasan da emeklilerin maaşları konusunda yaşanan sorununu çözdüklerini ve bu akşam saat 12:00'ye kadar isteyenlerin maaşlarını çekebileceğini belirtti.