Murat Karayılan'dan Hulusi Akar’a 'kimyasal' yanıtı

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Karayılan, kendilerine karşı Akar’ın dediği gibi sadece biber gazı kullanılmadığını, TSK’nın operasyonlar esnasında 5 çeşit kimyasal silah kullandığını savunarak bunların tabun, klorofin, sülfür mustant gibi gazlar olduğunu belirtti.

Murat Karayılan'dan Hulusi Akar’a 'kimyasal' yanıtı

PKK yöneticileri bir süreden beridir Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki “Pençe” operasyonları esnasında Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgelerinde kendilerine karşı “kimyasal gaz” kullanıldığını savunuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Kasım günü gerçekleştirilen oturumda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bu iddiaları Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu.

Akar reddetmişti

Bakan Hulusi Akar ise, söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirtmişti.

TSK envanterinde kimyasal silah bulunduğu iddialarını reddeden Akar, "Böyle bir şey ne alındı ne saklı ne de gizli. TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı ne saklı ne de gizli. Böyle bir şey yok. Bu kimyasal silahların nereden alındığı, nereye gittiği takibi çok kolaydır” ifadelerini kullanmıştı.

Karayılan: 5 çeşit gaz kullanıldı

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan ise Sterk TV’ye yaptığı açıklamada, şimdiye kadar kendilerine karşı kullanılan 5 çeşit kimyasal silah tespit ettiklerini belirtti.

Akar’ın, “yalnızca biber gazı kullanıyoruz” şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Karayılan konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Bunlardan birisi sinir gazıdır. Yani insanın sinir hücrelerini dondurarak, hareketsiz kalmasına neden oluyor ve kısa sürede insanın yaşamını yitirmesini sağlıyor. Bu gazın başlıca maddesine Tabun denilmektedir. Bu silah kullanılınca ekseri meyve kokusu geliyor, ancak zaman zaman da hiç koku gelmiyor.

Kullandıkları ikinci silah ise insanı boğmaktadır. Bu silah Kloropin gazını barındırmaktadır. Bu gaza Green Cross da denilmektedir. Bu formülasyonu önce Almanlar I. Dünya Savaşı sırasında geliştiriyorlar. Daha o zamandan itibaren Türklerin elinde vardır. Belki şimdi Türkler kendi başlarına da yapıyor olabilir ama tabii ki Almanlarla ortak bir şekilde yapıyor olma ihtimalleri de vardır. Bu silahın esas menşei Almanya’dır. Bu silah, kullanıldığı yerde etki alanındaki insanları boğmaktadır.

Diğer gaz, yakıcı gazdır. Bu gaz insanı yakmakta ve kurutmaktadır. Nereye atıyorsan orayı ateş sarmaktadır. Bunun kimyasal adı da Sülfür Mustant’tır. Bu da Alman yapımıdır. Bir diğer adı Yellow Cross’dur. Bu da kullanıldığı zaman sarı bir renk almaktadır. Ancak kullanıldığı her alanı yakmaktadır.

Kullandıkları diğer bir gaz, insanı halsiz düşürmekte, hafıza kaybına neden olmakta ve bayıltmaktadır. İnsan takatsiz kalmakta, dönemsel felç geçirmektedir. Kartal Tepesi örneğinde olduğu gibi, bu gazı birçok yerde kullanmaktadırlar.

Beşincisi ise biber gazıdır. Yani şu an toplumsal olaylarda kullandıkları gazlardır. Tabii ki dar bir alanda veya bir tünelde kullanıldığında insanın orada yaşama koşulları kalmamaktadır. Yani bu da öldürücü bir gaz olmaktadır.”

Sınır bölgesinde operasyonlar sürüyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu. Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi.

Hakurk bölgesi, Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan'da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla operasyon başlattı.