Newres Reşid: “Kürdistan Bölgesi’ni kimse bize hayrına vermedi!"

Newres Reşid: “Kürdistan Bölgesi’ni kimse bize hayrına vermedi!"

Kürdistan Bölgesi’ndeki bazı parlamenterlerin Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü düşürme ve Irak Hükümeti’ne bağlama girişimlerine yönelik tepkiler devam ediyor.

Siyasi analist Newres Reşid, Kürdistan Bölgesi’nde bazı parlamenterlerin Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün düşürülmesi çabalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi’nin söz konusu parlamenterler tarafından kurulmadığını kaydeden Reşid, Kürdistan Bölgesi’nin şehitlerin kanı ve yüzlerce yıldır Kürt halkının bedel ödemesi sonucunda kurulduğunu belirtti.

Reşid, “Kürdistan Bölgesi’ni kimse bize hayrına vermedi. Bu şekilde açıklama yapanlar cahş ve ajan statüsüne girmezler. Cahş düşmanla aynı cephede savaşır. Ancak bunlar Kürdistan Bölgesi’nin siyasi kurumlarında yer alıyorlar. Yıkmak istedikleri siyasi statünün bir parçası konumundalar. Çok açıkça söylüyorum; bu bir plandır. Bu plan haritası İran tarafından hazırlanmaktadır. Bu kişiler ajan da değil, ajanlar gizli çalışır. Bunlar haindir” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü çökertmeye yönelik açıklama yapanlardan Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve siyasi iktidarı sorumlu gördüğünü kaydeden Reşid, hükümetin söz konusu kişilerin üzerine gitmesi gerektiğini bildirerek şöyle devam etti:

“Bu adımların aynısını 1995 ve 96 yıllarında tecrübe ettik. 16 Ekim 1017’de de aynı şekilde Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ortadan kaldırmak istediler ve başaramadılar. Coronavirüs nedeniyle Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın çektiği ekonomik sıkıntılar ve Irak Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını karşılayamamasının etkisi var. Kürdistan Bölgesi her türlü kolaylığı göstermesine rağmen… ABD’nin patriot füzelerine Kürdistan Bölgesi’ne getirmesinin ardından böyle bir adım atmaları çok zor ancak bunlar Kürdistan Bölgesi için bir tehdit.”

Kürdistan Bölgesi’nin söz konusu kişilerle ilgili soruşturma başlatması gerektiğini vurgulayan Reşid, “Bu kişiler başka ülkelerde asla kabul edilmezler ve ulusal güvenliğe tehdit olarak görülürler” ifadelerini kullandı.

Reşid sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt halkının ekmek için değil, tarih boyunca özgürlük için savaşmıştır. İnsan onuru her şeyin üstündedir. Irak’ta istikrar yoktur. Irak Hükümeti, kendi memurlarının maaşlarını ödeyememektedir. Bu hainler ekmeğin özgürlükten önemli olduğunu söylüyorlar. Hükümet bunlarla ilgili soruşturma başlatmalı. Milletin bunu kabul etmemesi lazım. Eleştiri ayrı, ihanet ayrıdır. İhanet asla kabul edilmemeli.”

 

 

(Kaynak:K24)