PKK’den Şam’a uyarı

PKK Yürütme Komitesi Duran Kalkan, Ankara’nın Şam yönetimi ile uzlaşma mesajları hakkında, “Bu kadar düşmanlıktan sonra Kürt’e karşı ittifak yapabilirler. Geçmişte çok yaptılar, fakat aralarındaki bu kadar sorunu nasıl çözecekler? Çok net değil. Bu öyle kolay gerçekleşecek bir durum değil” yorumunu yaptı. Kalkan, buna rağmen Türkiye’ye destek verilmesinin “tehlikeli” olacağını belirterek, “Kendileri zarar görür” uyarısında bulundu.

PKK’den Şam’a uyarı

Örgüte yakın Medya Haber TV’ye konuşan Duran Kalkan, Türkiye’nin Suriye hükumeti ile yakınlaşma mesajları hakkında değerlendirmelerde bulundu.  

Türkiye’nin, Rusya ve İran üzerinden Suriye ile uzlaşma mesajları hakkında yorum yapmanın henüz erken olduğunu belirten Kalkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile görüşmesinin “önemli” olduğunu ve durumun Türkiye destekli muhalefeti “rahatsız ettiğini” söyledi.

Kalkan, “Şunu söyleyebiliriz; böyle bir ittifakın, görüşmenin, giderek ilişkilenmenin arkasında kimler var, NATO bu işin neresinde, Rusya ne tür rol oynuyor, İran ne tür rol oynuyor, anlamak istiyoruz tabii” dedi.

"Kendileri zarar görür"

Rusya ve İran’ın bir taraftan Türkiye’nin Suriye’deki askeri faaliyetlerine karşı çıkarken bir taraftan da eğer böyle bir yaklaşımı desteklemelerini “çok tehlikeli, kötü” diye nitelendiren Kalkan, şu sözleri sarf etti:

“Bir taraftan Kürtlerle, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimiyle ilişkide bulun, görüşmeler olsun -çünkü bunlar açıklandı; Özerk Yönetim daha önce görüşüyoruz dedi-, PKK ve KCK olarak biz de bu yönlü çabaları anlamlı bulduğumuzu, değerli bulduğumuzu ve desteklediğimizi açıkladık. Bunlar da hala gündemde olan durumlardır. Biz aynı görüşümüzdeyiz. Bir yandan bu olurken diğer yandan buna karşı Türkiye desteklenerek yeni saldırılara yöneltiliyor ise kötü olur. Bu tehlikeli. Kendileri zarar görürler. Öyle olacağını çok sanmıyoruz.”

"Bu kadar düşmanlıktan sonra Kürt'e karşı ittifak yapabilirler"

Ankara-Şam görüşmelerinin esasının “PKK, Kürt, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi karşıtlığına” dayandığını savunan Duran Kalkan, “TC'nin başka bir sorunu yok çünkü. AKP-MHP'nin başka bir sorunu yok. Sadece tek sorunu budur. Bu temelde Şam hükümetinden, Esad yönetiminden destek istiyor. Ne kadar alınacak böyle bir şey? Bir ilişki, ittifak ne kadar oluşacak? Bu kadar düşmanlıktan sonra Kürt’e karşı ittifak yapabilirler. Geçmişte çok yaptılar, fakat aralarındaki bu kadar sorunu nasıl çözecekler? Çok net değil. Bu öyle kolay gerçekleşecek bir durum değil” yorumunu yaptı.

Kalkan, “Şam yönetimi için biz her zaman Kuzey ve Doğu Suriye ile siyasi bir çözümle Suriye Demokratik Birliği içinde çözümün bulunmasıyla sorunların çözülmesinden yana olduk. Doğru olan buydu. Şunu Suriye yönetimine de değil, TC'ye de diyelim. Suriye yönetimi geçmişi bir irdelesin. Mevcut Suriye devletinin ayakların yere en iyi bastığı an, Kürtlerle olumlu ilişki geliştirdikleri andır. PKK ile dostluk ilişkisi içinde oldukları zamandı. Bunu unutmamalıdırlar hiçbir zaman. TC'nin Kürt düşmanlığına alet olmamalılar. Yani oradan kendilerine herhangi bir şey gelmez” şeklinde konuştu.

"Türkiye'yi NATO'dan koparamazlar"

“Benzer durum Rusya ve İran için de geçerli” diyen Kalkan, “Türkiye’den bazı bakımlardan yararlanabilmek için NATO'yla, aralarındaki çelişkileri Türkiye üzerinden bir biçimde yürütebilmek için Kürtleri pazarlık konusu yapacaklarsa buradan bir sonuç alamazlar. Türkiye'yi NATO'dan koparamazlar. Bugün NATO içindeyken kendileriyle böyle ilişkiye girenler, yarın kendilerine karşı her türlü ilişkiye girer. Bunu da iyi bilmelidirler. Bu güçler daha dikkatli, duyarlı olmalıdırlar. Biz dikkatle izliyoruz. Olumsuz şeyler, yanlış şeyler yapılmaması temennisi içindeyiz” ifadelerini kullandı.