PKK’ye yakın örgütten Irak ordusuna: 'Karşılık veriririz!'

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, “Irak ordusu zorla Şengal Dağı’na geçmek isterse karşılık veririz” dedi.

PKK’ye yakın örgütten Irak ordusuna: 'Karşılık veriririz!'

Irak hükumetinin Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması kapsamında Şengal Direniş Birlikleri’ne (YBŞ) ilçe merkezinden çekilmeleri için verdiği süre bugün doluyor.

Rûdaw’a konuşan PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, “Iraklı taraflara bu anlaşmayı kabul etmediğimizi söyledik” dedi.

İbrahim, “Bugün 1 Nisan ve Şengal halkı için çok özel bir gün. Ezidi inancına göre 1 Nisan kainatın yaratıldığı gün. Biz bu günü doğruluk ve adalet günü olarak kutsal görüyor ve kutluyoruz” dedi.

IŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’e saldırısının ardından bölgeye Rojava’dan gelen Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) birliklerinin de 1 Nisan 2018 günü Şengal’den çekildiğini hatırlatan Heso İbrahim, “Onlar buradan çekilirken şehitlerini Şengal halkına emanet ettiler. Bu vesile ile onları bir kez daha selamlıyorum” diye konuştu.

Irak ordusunun YBŞ’ye kent merkezinden çıkması için 1 Nisan’a kadar zaman tanıdığını ancak kendilerinin bu yaklaşımı reddettiğini vurgulayan İbrahim, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim için anlaşmanın imzalandığı 9 Ekim’den bu yana her gün aynıdır. Bağdat’tan heyetler geldi görüştük, hatta bize siz şehit verdiniz o yüzden hakkınız var dediler. Biz Şengal meselesinin güvenlik meselesi değil, siyasi mesele olduğunu ve bu nedenle diyalog yolu ile çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Dini liderlerimizin, aşiret liderlerinin ve Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin açıklamaları vardı. Tavrımız budur, biz savaş istemiyoruz. Şimdi Irak ordusu zorla Şengal Dağı’na geçmek isterse karşılık veririz. Biz her zaman söylüyoruz; biz savaş istemiyoruz. Dünya kadar gücümüz olsa kimseye saldırmayız ama 10 kişilik bir gücümüz de olsa dünya bize saldırırsa kendimizi savunuruz.”

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, Şengal’in yeni bir savaş meydanı olmasını istemediklerini de vurguladı.

 

Rudaw