Reha Ruhavioğlu: Kürt hareketinde bugüne kadar hiç böyle bir karmaşa görmemiştim’

Reha Ruhavioğlu, DEM Parti içinde yaşanan tartışmalara ilişkin “Kürt sivil hareketinde bugüne kadar hiç böyle bir karmaşa görmemiştim” dedi.

Reha Ruhavioğlu: Kürt hareketinde bugüne kadar hiç böyle bir karmaşa görmemiştim’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart’taki yerel seçim çalışmaları kapsamında bugün Diyarbakır’da miting düzenledi ve siyasi mesajlar verdi.

Erdoğan’ın yeniden bir çözüm sürecinin başlatılmasına yönelik bir beklenti olsa da bu anlamda herhangi bir mesaj çıkmadı.

Rûdaw’a konuk olan Kürt Çalışmaları Merkezi (KSC) Direktörü Reha Ruhavioğlu, “Ben böyle bir mesaj beklemiyordum. Türkiye’nin içinde olduğu koşullar ve seçim şartları çerçevesinde Erdoğan ancak bugün verdiği mesajları verebildi. Yeni bir çözüm süreci ihtimali olsaydı DEM ile AK Parti arasında daha ciddi görüşmeler olabilirdi” dedi.

“Tarafların birbirine güveni zaten ziyadesiyle kırılmış durumda”

Erdoğan’ın bugün Diyarbakır’da sarf ettiği “Bunun için ipleri başkalarının elinde olmayan, kirli çıkar ilişkilerinin içinde kaybolup gitmemiş herkesle oturur konuşuruz. Elbette herkesle her şeyi konuşmaya varız ancak kapımız teröristlere de terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır. Milletvekili listesini, belediye başkan adayını listesini, meclis üyesi listesini, genel merkez yönetimini listesini terör örgütünün belirlediği parti parti olmaz” şeklindeki sözlerini yorumlayan Ruhavioğlu, şunları dile getirdi:

“Erdoğan ve DEM Parti birbirini daha iyi anlıyor. Çünkü birlikte bir süreç yürüttüler. Süreçler miting meydanlarında yürümez, heyetler arasında yürür. DEM Parti ‘hazırız’ diyerek kendi elini açık edince bir heyetin gidip bu işi garanti etmesi gerekiyordu.

Şimdi 3 gün kaldı ve Erdoğan bugünkü mesajdan DEM Parti’nin bir anlam çıkarmasını bekliyor.

Tarafların birbirine güveni zaten ziyadesiyle kırılmış durumda. Denildiği gibi Selahattin Demirtaş sürpriz bir hamle yapmazsa görebildiğim kadarıyla artık tarafların anlaşacağı ihtimalini görmüyorum.”

“Kürt sivil hareketinde bugüne kadar hiç böyle bir karmaşa görmemiştim”

DEM Parti’de yaşananlara ilişkin konuşan Ruhavioğlu, şunları söyledi:

“Kürt sivil hareketinde bugüne kadar hiç böyle bir karmaşa görmemiştim. Leyla Zana ve Ahmet Türk kalkıp ‘Erdoğan kazanacak’ diyor. Leyla Zana İstanbul’daki seçmene sesleniyor, kendi partiniz etrafında toplanın diyor.

Diğer taraftan da diğer parti yetkilileri de ‘Erdoğan’la bir süreç olmaz’ diyor. Sadece İstanbul gibi metropollerdeki Kürtlerin kafasını karıştırmıyor, aynı zamanda partinin bizzat kendi içinde de bir fikir sorunu var.

Bazıları Erdoğan’a bir jest yapalım diyor, birileri de Erdoğan’la olmaz diyor.”

“DEM Parti seçmeni siyasetten umudunu kesti”

DEM Parti’nin Diyarbakır’da oy oranını koruyup koruyamayacağını dair konuşan Ruhavioğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“DEM Parti seçmeni siyasetten umudunu kesti. Kılıçdaroğlu’nu desteklediler, yenildi. Ayrıca gidip ırkçı biriyle anlaşma yaptı. Bu yüzden biraz siyasetten soğudular.

2019’da da DEM’in motivasyonu kayyumları göndereceğizdi. İlk defa kayyum atanmıştı. Halk da evet kayyumları göndereceğiz diyordu.

Bugün artık umut kesilmiş durumda ve kayyumların olmayacağından emin değiller.”

Rudaw