Rojava ilk büyük yağ fabrikasını açtı

Rojava’da günlük 300 ton litre yağ üreten fabrika kuruldu. Rojava Özerk Yönetimi Ekonomi Konseyi Eş Başkanı Selman Barudo, amaçlarının dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu söyledi.

Rojava ilk büyük yağ fabrikasını açtı

Rojava’nın en büyük yağ fabrikası Kamışlo’daki Melle Sibat Merkezi’nde açıldı.  Özerk Yönetim ile El-Hasan şirketi ortaklığıyla kurulan “Golden Rose” isimli fabrika bölgenin ilk büyük yağ fabrikası olma özelliği taşıyor.

Rojava Özerk Yönetimi Ekonomi Konseyi Eş Başkanı Selman Barudo, bölgede sanayi üretimini geliştirerek piyasa ihtiyaçlarının büyük bölümünü karşılamayı ve böylece yerli üretime ağırlık verip dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Resim

Barudo, “Daha önce ihtiyacımız olan yağı dolar karşılığında dışarıdan temin ediyorduk. Bu da bize yük oluyordu. Fakat şimdi bu fabrika ile dışarıya giden para içeride kalıyor. Ayrıca fiyatlar da ithal yağa göre daha uyugun olacak” dedi.  

Yaklaşık 6 milyon dolara mal olan fabrikada günde 300 ton yağ üretilecek. Yağ için pamuk, darı, ay çiçeği, soya ve susam kullanılacak. Fabrika artıkları ise hayvancılıkta kullanılmak üzere yem olarak paketlenecek.

Selman Barudo, Rojava’nın yağ ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak fabrikanın ayrıca 300 kişiye iş imkanı sağlayacağını söyledi.  

Barudo, bir sonraki aşamda süt ve süt ürünleri için de fabrika kurmayı düşündüklerini belirtti.

Resim

/ Rudaw