Rus muhalif lider Navalny’nin cansız bedeni annesine teslim edilmedi

Rusya’da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Alexei Navalny’nin Rus yetkililer tarafından saklandığı iddia ediliyor. Anne Lyudmila Navalny’nin ise oğlunun cansız bedenini teslim alamadığı ileri sürüldü.

Rus muhalif lider Navalny’nin cansız bedeni annesine teslim edilmedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en sert muhaliflerinden olan Navalny, geçtiğimiz aylarda Sibirya yakınlarındaki Yamalo-Nenets bölgesinde bir cezaevine nakledilmişti. Söz konusu ceza infaz kurumundan bugün (16 Şubat) yapılan açıklamada, Navalny'nin öldüğü belirtildi. Navalny’nin annesi Lyudmila Navalny, oğlunun cansız bedenini teslim almak üzere cezaevine gitti ancak yetkililer bedeni teslim etmedi.

Anne Navalny’e bedenin ancak otopsi tamamlandıktan sonra teslim edileceğini bildiren yetkililer, Navalny’e bedenin cezaevi yakınındaki Salekhard kasabasına götürüldüğünü söyledi.

'İlk otopsi sonuçsuz ikincisi yapılacak'

Ancak Lyudmila Navalny belirtilen yere gittiğinde morgu kapalı buldu. Ölüm nedeni “ani ölüm sendromu” olarak açıklanan Alexei Navalny’nin cansız bedeninin nerede olduğu henüz kesin olarak bilinmezken, cezaevi yetkilileri anne Navalny’e ilk otopsinin sonuçsuz kaldığını ve ikinci bir otopsinin yapılması gerektiğini bildirdi.

Navalny, yürüyüş yaptıktan sonra bilincini kaybetmiş

Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) tarafından cuma günü yapılan açıklamada, 47 yaşındaki Alexei Navalny’nin tutuklu bulunduğu Yamal Yarımadası’ndaki cezaevinde yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

Navalny’nin ölümüyle ilgili yapılan açıklamada, “3 No’lu cezaevinde hükümlü Aleksey Navalny, 16 Şubat’ta yürüyüş yaptıktan sonra kendini kötü hissetti ve bilincini kaybetti. Kurumun sağlık çalışanları hızlıca geldi ve ambulans çağrıldı. Hayata döndürme çabaları sonuç vermedi” ifadelerine yer verilmişti.