Suriye, Rusya ve İran, PYD/YPG’ye karşı harekete mi geçiyor?

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye’de önümüzdeki 10 yıl içerisinde federasyon kurulacağını ve o federasyon içerisinde bir “Kürt özerk bölgesi” olacağını söyledi.

Suriye, Rusya ve İran, PYD/YPG’ye karşı harekete mi geçiyor?

Rojava’nın Kamışlo ve Haseke kentlerinde, Suriye ordusu ile YPG arasında gerilim sürüyor. Ayrıca Türkiye’ye bağlı grupların M4 kara yolunu kontrol etmek için Ayn İsa’ya yönelik tehdit ve saldırıları devam ediyor.

Rojava’da yaşanan gelişmeler Kürtlerin geleceği açısından kritik önem taşıyor. Açık bir şekilde olmasa da Rusya, Suriye, İran ve Türkiye’nin Kürt güçlere karşı bazı konularda fikir birliği içerisinde olduğu belirtiliyor.

Rudaw’ın Sputnik’ten aktardığına göre, bölgedeki çatışmaların temelini M4 karayolunun kontrolü oluşturuyor.

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen emekli Korgeneral Pekin, Suriye ve Rojava’nın doğusundan Akdeniz’e kadar uzanan bu yolun belirli kısımlarını, Türkiye de dahil olmak üzere tarafların kontrol altına almak istediğini belirtti.

Suriye ordusu ve PYD/YPG arasında çatışmaların çok sıklaştığını ifade eden Pekin, M4 karayolunun kontrolünün ele geçirilmesinin buradaki ticaret hâkimiyetinin arttırılması ve irtibatın kesintisiz sağlanması anlamına geldiğini kaydetti.

“ABD destekli YPG”ye karşı Suriye, Rusya ve İran’ın ittifakından söz edilebileceğini vurgulayan Pekin, “Bu ittifaka Türkiye’nin de dahil olması PYD/YPG’nin sonunu getirebilir. Ancak Pekin’in bu konuda bir uzlaşı sağlanması noktasında şüpheleri var” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin geleceği nasıl şekillenecek?

Pekin, “Suriye’nin 10 yıl sonrasına baktığınızda ne görüyorsunuz” sorusuna “federasyon” olarak cevap verdi ve “O federasyon içerisinde bir ‘Kürt özerk bölgesi’ de olacak. Diğer bölgelerin de nasıl şekilleneceğini göreceğiz” diye ekledi.

Pekin’e göre Rusya, merkezi hükümetin kontrolünün ağırlıkta olduğu bir özerkliğe sıcak bakarken ABD ise tıpkı Irak Kürdistan Bölgesi’nde olduğu gibi “daha güçlü bir özerk bölge” için çalışıyor.