THY'nin Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını Belarus'a götürmesi yasaklandı

İstanbul'dan göçmenleri Belarus'a taşıdığı öne sürülen Türk Hava Yolları'nın Türkiye'den Belarus'a yapılacak uçuşlara Suriye, Irak ve Yemen vatandaşlarını almayacağı belirtildi.

THY'nin Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını Belarus'a götürmesi yasaklandı

Belarus-Polonya sınır hattında yaşanan göçmen krizi devam ederken, bölgeye insan taşımakla suçlanan Türk Hava Yolları'ndan yeni bir karar geldi.

Polonyalı yetkililerden yapılan açıklamaya göre, THY yolları Belarus'a yaptığı uçuşlara Suriye, Irak ve Yemen vatandaşlarını almayacak.

Bir dönem Polonya'nın Türkiye Büyükelçisi olarak da görev yapan Polonya Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Politika Bürosu Başkanı Jakub Kamoch, Twitter'dan yaptığı açıklamada diplomatik pasaporta sahip Suriye ve Yemen vatandaşlarının uygulamadan muaf tutulacağını açıkladı.

AFP'nin servis ettiği habere göre ise Belarus Havayolları da bu üç ülkenin vatandaşlarını Türkiye'den Belarus'a taşımayacak.

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YASAĞI DOĞRULADI

Polonya'dan gelen açıklamanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamayla Suriye, Irak ve Yemen vatandaşlarına getirilen yasak doğrulandı.

Açıklamada, "Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır." ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

İçerisinde Türk Hava Yolları'nın da bulunduğu bir grup havayolu şirketi Avrupa Birliği tarafından Belarus'a göçmen taşımakla suçlanmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, insan kaçakçılığına karışan havayollarının kara listeye alınabileceğini duyurmuştu. İddiaları yalanlayan THY ise Kasım ayının başından bu yana Belarus'a olan uçuş sayısının azaltıldığını açıklamıştı.

Belarus ile Avrupa Birliği üyesi olan Polonya sınırında yaklaşık 1 aydır yaşanan göçmen krizi nedeniyle en az 8 Kürt göçmen hayatını kaybetmişti. Binlerce kişinin beklediği ve zaman zaman güvenlik güçleriyle çatışmaların yaşandığı sınır hattında hava sıcaklıklarının da düşmeye başladığı biliniyor.