Türkiye Savunma Bakanı: Bafıl Talabani’yi sürekli ikaz ediyoruz

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetlerine ilişkin KYB Başkanı Bafıl Talabani’yi sürekli ikaz ettiklerini söyledi.

Türkiye Savunma Bakanı:  Bafıl Talabani’yi sürekli ikaz ediyoruz

Milliyet’e konuşan Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçtiğimiz günlerde Erbet Havalimanı’na yapılan saldırılarının yanı sıra Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani hakkında açıklamalarda bulundu.

Güler “Süleymaniye’de terör faaliyetlerinin artmasıyla ilgili Bafıl Talabani sürekli olarak ikaz ediliyor. ‘Lütfen terör örgütleriyle ilişkinizi kesin. Her halükârda sizin aleyhinize olacak’ diye ve oluyor. Durum da böyle gelişiyor. Yaptıklarını, faaliyetlerini hepsini takip ediyoruz, biliyoruz. Tabii bunları hem Iraklı dostlarımızla hem KDP’li dostlarımızla da paylaşıyoruz. Ama daha sert bir hareketi de yapmak istemiyoruz. Açık açık bunlar söylendi defalarca söylendi. Fakat bir türlü kimse kendine bir çeki düzen vermedi” dedi.

Süleymaniye Havaalanı ile ilişkilerini tamamen kopardıklarını belirten Güler, “Şimdi havaalanı ile ilişkimizi tamamen kopardık. Umuyorum ki Bafıl Talabani bu terör örgütlerine verdiği desteği ya da iş birliğini bir an önce keser. Her şeyi görüyoruz biliyoruz, takip ediyoruz” diye konuştu.

Irak Türkiye’yi işaret etti

Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanın 19 Eylül 2023’te İHA ile saldırı düzenlenmiş saldırıda Terörle Mücadele Birimi üyesi 3 Peşmerge hayatını kaybetmiş 3 kişi de yaralanmıştı.

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırının Türkiye’den Irak  hava sahasına geçen insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. Resul, tekrarlanan ihlallerin iyi komşuluk ilkesine uymadığını belirterek saldırıya tepki göstermişti.

Saldırıyı sert bir dille kınayan KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani de bunun Kürdistan Bölgesi'ni “istikrarsızlaştırmayı amaçladığını” ifade etmişti. Talabani Irak hükümetini “Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini" yerine getirmeye çağırmıştı.

ABD, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Irak ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri de Erbet tarım havaalanına düzenlenen saldırıyı kınayarak Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise saldırıyı üstlenmemiş ancak, “patlama esnasında, KYB’ye bağlı Terörle Mücadele Grubu’nun PKK/YPG’lilerle birlikte talim yaptığı” şeklinde açıklama yapmıştı.

Açıklamada, “Yaşanan bu son olayla, terör örgütünün halkını adeta rehin aldığı Süleymaniye’ye yönelik tedbirlerimizin ne denli isabetli olduğu da bir kez daha teyit edilmiştir” ifadelerine yer verilmişti. /Rudaw