Rusya, Rojava'daki askeri varlığını güçlendiriyor

Moskova-Ankara arasında yapılan anlaşma uyarınca, YPG Suriye’nin kuzeydoğusunda çeşitli mevzilerinden çekilirken, Rusya, Suriye’nin kuzeydoğusunda devriyeye başladı. Rusya, Suriye'ye 300 Rus askeri polis takviyesi yaptı.

Rusya, Rojava'daki askeri varlığını güçlendiriyor

Moskova-Ankara arasında yapılan anlaşma uyarınca, YPG Suriye’nin kuzeydoğusunda çeşitli mevzilerinden çekilirken, Rusya, Suriye’nin kuzeydoğusunda devriyeye başladı. Rusya, Suriye'ye 300 Rus askeri polis takviyesi yaptı.

Rusya ve Türkiye'nin ulaştığı mutabakat, YPG’nin Türkiye ile sınır bölgesinden 30 kilometre derinlikte ve 440 kilometre uzunluğunda çekilmesini öngörüyor. Bu da, YPG’nin kontrol altında tuttuğu birçok şehri terk ettiği anlamına geliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman, AFP’ye verdiği demeçte, Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) Türkiye sınırındaki Haseke kırsalında yer alan Derbesiye ve Amuda arasındaki 6 noktadan çekildiğini bildirdi.

Abdurrahman, SDG’nin Derbesiye’nin güneyindeki konumlarını koruduğunu da belirtti.

DSG’nin ana omurgasını oluşturan YPG, bu hafta başlarında Rasulayn’dan Tel Abyad’a kadar uzanan, Arap nüfusun çoğunlukta olduğu 120 kilometrelik sınır bölgesinden çekildi.

Türkiye ilk aşamada, Rasulayn ve Tel Abyad arasında güvenli bölge kurarak, 2011 yılında çatışma patlak verdiğinden bu yana ev sahipliği yaptığı 3.6 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmını buraya yerleştirmek istiyor.

Soçi Mutabakatı uyarınca, bu alan, Türkiye ve Rusya'nın ortak devriye yürüteceği diğer sınır bölgelerinin aksine, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu kontrolü altında kalacak.

ABD, Uluslararası Koalisyon’un DEAŞ’a karşı savaşında müttefiği olan YPG’nin siyasi projelerini desteklemek yerine, Suriye’den çekilmeye başladı. Suriye’deki Kürt azınlığın özerklik isteklerini sona erdirdi.

Kürtleri terk etmekle suçlanan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ve Rusya’nın mutabakatına da  övgüde bulundu.

Trump, Ankara ve Moskova’nın Soçi Mutabakatı’na varmasının ardından Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, "Bölgede hepsi için büyük iş başardık ve şimdi çıkıyoruz. Bu uzun, kana bulanmış kumda başkalarının savaşmasına izin verelim” diyerek, ülkesinin bölgeyi terk ettiğini resmi olarak ilan etti.

Rusya: Tüm ABD askerleri ülkeden ayrılsın

Rusya, ABD’yi Ortadoğu’daki savaşın yıktığı ülkede işgalci bir güç olarak suçlayarak, tüm ABD askerlerinin Suriye’den ayrılmasını istedi.

Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Suriye'deki ABD askerlerinin varlığıyla ilgili pozisyonumuz iyi biliniyor. Ülkede, sadece Rus askerlerinin varlığı Suriye liderliğinin daveti üzerine olduğu için meşrudur" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Rusya: 300 askeri polis Suriye’ye gitti

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'ye zırhlı araçlarla taşınan 300 askeri polisin, YPG’nin Türkiye ile sınır bölgesinden çekilmesine yardımcı olmak amacıyla Suriye’ye gönderildiğini bildirdi.

Russia Today’in haberine göre Bakanlığın açıklamasında, “Çeçenistan Cumhuriyeti'ndeki Silahlı Kuvvetler’e bağlı 300 askeri polis, 20 zırhlı araç ile özel görevler yapmak için Suriye'deki Hmeymim Hava Üssü’ne ulaştı. Bu birim, nüfusun güvenliğini, yasa ve düzeni sağlama, devriyeleri düzenleme ve YPG ile silahlarının bölgede 30 kilometreye kadar çekilmesine yardımcı olma görevini üstlenecek” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından varılan Soçi Mutabakatı uyarınca, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları YPG unsurlarının silahları ile çekilmesini sağlamak üzere bölgeye girecek.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın dünkü haberine göre ise Suriye rejimi Rakka ve Haseke'ye askeri takviye gönderdi.