ABD'den Hafter'e uyarı

ABD'den Hafter'e uyarı

ABD yönetiminin, Libya'nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter temsilcileriyle görüşerek, Rus paralı savaşçı grubu ‘Wagner Grubu’ ile olan ilişkileri ve petrol sahalarını kapatma girişimleri konusunda uyardığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yayımlayarak, çarşamba günü ABD'li bir heyet ve Hafter temsilcilerinin video konferans üzerinden bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Görüşmede, Hafter’e bağlı 'Ulusal Libya Ordusu (LNA)’ bünyesindeki silahlı grupların tasfiye edilmesinin de dahil olduğu birtakım konuların ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, görüşme sırasında Libya'da ateşkes sağlamayı amaçlayan ve 5+5 formatında düzenlenen ortak askeri komite toplantılarında ilerleme sağlamanın gerekliliğine vurgu yapıldığı belirtildi.

Öte yandan açıklamada, ABD'li delegenin derhal ateşkesin sağlanması ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki güvenlik ve siyasi müzakerelere geri dönülmesi çağrısında bulunduğu belirtilirken, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"ABD heyeti, LNA'nın Rus Savunma Bakanlığı’na bağlı vekil grup Wagner ile olan ilişkisi ve Libya'daki petrol sahalarını kapatmasının ABD ve Libya’nın çıkarlarına aykırı olduğunu vurguladı. Bu, Libya'nın bağımsızlığına zarar verdiği gibi iç savaşı arttırarak kritik petrol rezervlerinin zarar görmesine yol açabilir."