Aldar Halil: Şam ile doğrudan diyaloga hazırız

PYD’li Aldar Halil, Rojava Özerk Yönetimi olarak Şam hükumetiyle doğrudan diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

Aldar Halil: Şam ile doğrudan diyaloga hazırız

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Halil, Rojava TV'ye yaptığı açıklamada, "Şam'daki mevcut hükümet, uluslararası arenada Suriye'nin temsilciliğini yapıyor ve Suriye'nin bazı bölgeleri hala onun kontrolünde. Çözüme varmamız için Şam hükumeti ile bir anlaşmaya varılması gerekiyor" dedi.

ANHA’da yer alan habere göre, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye krizinin çözümüne ilişkin 2254 sayılı kararına işaret eden Halil, "Cenevre'de bu karar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ancak bu girişimler başarılı olamayacak ve sonuç almayacak olsa da rejimle görüşmeye devam ediyor. Yani rejimle oturup müzakere etmeden çözüm olmayacağını kabul ediyorlar” dedi.

 “Başka bir formül düşünüyoruz. Çözüm rejimle olmalı, Cenevre’de değil Şam’da olmalı. Suriyeliler olarak oturup diyalog kurmamız, çözüm seçenekleri sunarak çözüm formülünü tartışmamızda bir sakınca yok” görüşünü belirten Aldar Halil, Rojava Özerk Yönetimi ve PYD’nin Cenevre'ye veya başka yerlere gitmeden Şam hükumetiyle doğrudan diyaloğa girmeye hazır olduğunu söyledi.

Halil, “Özerk Yönetim projesinin Suriye için önemli bir demokratik proje olduğunu” kaydetti.

Suriye'deki mevcut kriz ve savaşların nedenini “Şam hükumetinin demokratik bir sisteme sahip olmamasına bağlayan Halil, "Çözüme ulaşmak için tüm Suriye’ye hizmet eden demokratik bir proje üzerinde anlaşmalıyız” dedi.