Dılşad Şehab: Irak hükümeti anlaşmalara uymadı

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab, Irak hükümetinin Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşmalara uymadığını söyledi. Şehab, Kürdistan Bölgesi genel seçimlerinin zamanında yapılması için partilerin hemfikir olduğunu ve seçimlerin önünde hiçbir engelin olmadığını kaydetti.

Dılşad Şehab: Irak hükümeti anlaşmalara uymadı

Şahab, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Peşmerge Bakanı Şorış İsmail'in yeniden görevinin başına dönmesinden dolayı kendisini tebrik ettiğini belirterek "Bu tüm tarafların, özellikle de süreç hakkında endişe duyan Kürdistan Bölgesi Başkanının sürekli çabalarının bir sonucuydu” ifadelerini kullandı.

Irak ordusu ve Peşmerge Güçleri Müşterek Tugayı

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi ve yeniden yapılanması çalışmalarının kapsamını genişlettiği bir programının olduğunu dile getiren Şahab, “Bakanın görevine dönmesiyle Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reform ve yeniden yapılanma projesinin hayata geçirilmesine olumlu yönde etkide bulunacağına inanıyorum”   dedi.

Peşmerge ve Irak ordusunun koordinasyonu ile kurulan ortak tugayların 2 Aralık’ta resmen göreve başlaması bekleniyor. Dılşad Şahab bu konuda şunları dile getirdi:

“Bu ortak güçlerin oluşturulması, yalnızca daha iyi koordinasyon ve işbirliği sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri arasındaki güvenlik açığını da dolduracak. Bu adım Irak'ın federal bir devlet olarak herkesi kapsadığının önemli bir işaretidir.”

"Önemli olan çekişmelerin Kürtlerin koltuk kaybına yol açmaması"

18 Aralık’ta Irak il genel seçimleri ve Kürtlerin Kürdistan idaresi dışında kalan Kürt bölgelerinde farklı listelerle seçime girecek. Bu konuda kendisine yöneltilen soruya Dılşad Şahab şu yanıtı verdi:

"Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın Kerkük, Musul ve Kürt bölgelerindeki il meclisi seçimleri için verdiği mesaj, rekabet ve çekişmlerin normal olduğu ancak birbirini kıracak ve Kürtlerin kürsü kaybetmesine neden olacak noktaya gelmemesi gerektiği yönündedir.”

Dılşad Şahab, “Bu seçimin temel hedefi, Kürtlerin pozisyonunu geriletmek değil, birlikte yaşamaya inanan güçlerin ve partilerin zaferi olmalıdır” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kürdistan Bölgesi genel seçimleri

Şahab, "Kürdistan Bölgesi hükümeti siyasi partilerle istişarede bulunarak parlamento seçimlerinin tarihini belirledi. Şimdi Irak Yüksek Seçim Komisyonu çalışmalarına başladı ve biz de onlarla yakın bir çizgideyiz" dedi.

Dılşad Şahab, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC) yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının onaylandığını söyledi. Değiştirilen metinde "Komisyonun görev süresinin uzatılmasının Kürdistan parlamento seçimlerinin yürütülmesi görevlerinden biri olması gerektiği" yönünde bir zorunluluk yer alırken, tüm partiler tasarının sunulması konusunda mutabakata vardığını hatırlattı.

Şahab, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin zamanında yapılması önünde hiçbir engelin olmadığını dile getirdi.

"Bağdat anlaşmalara uymadı"

Bağdat’ın memur maaşlarını zamanında ödememesine ilişkin ise Şehab "Bütçe meselesi de dahil olmak üzere Irak hükümetinin oluşması sürecinde Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşmaların çoğu henüz hayata geçirilmedi. Kürdistan Bölgesi Yönetimi memur maaşlarının ödenmemesi siyasi baskı ve bunun da ötesine geçti" dedi.

Dilşad Şahab, önümüzdeki yılın başlarında hükümetin, maaş sorununu çözecek bir yasa tasarısını parlamentoya sunma fırsatı oduğunu söyledi. /Kaynak:Rudaw