Irak ordusu Kerkük'te Kürt köyünü boşaltıp askeri üs inşa ediyor: ‘Burası bizim topraklarımız’

Irak Ordusu 11'inci Tümen güçleri Kerkük’ün Topzawa köyüne baskın düzenleyerek yolu beton bariyerlerle kapattı. Askerler köy sakinlerine burada askeri üs kurulacağını ve evlerin boşaltılması gerektiğini bildirdi.

Irak ordusu Kerkük'te Kürt köyünü boşaltıp askeri üs inşa ediyor: ‘Burası bizim topraklarımız’

Irak ordusu, “Savunma Bakanlığına ait olduğu” gerekçesiyle Kerkük’te Kürtlere ait Topzawa köyünde 4 bin dönümden fazla araziye el koymuş durumda.

Uzun bir süredir köylüler topraklarının istimlak edilmesine karşı dursa da bugün Irak Ordusu 11'inci Tümeni’ne bağlı askerler köye baskın düzenleyerek yolu beton bariyerlerle kapattı.

Beton bariyerlerin dibinde oturan Dilber Muhammed isimli nine, yaşananlar karşısında kalbinin daha fazla tahammül edemediğini söyledi.

Dilber nine "Bize kimse sahip çıkmıyor. Burası bizim köyümüz. Bu saatten sonra nereye gidebiliriz? Evimizde bile hiç bir şey yapamıyoruz” diyerek dert yandı.

Köye giren askerler ilk olarak Dilber ninenin evine giderek evi boşaltmasını istemiş. Yaşlı kadının anlattığına göre evi inşa edilecek olan kışlanın içinde kalıyor.

Topzawa köyü sakinleri, arazilerinin 1986 yılında Araplaştırma ve sürgün kapsamında ellerinden alınıp bakanlıklara devredildiğini söylüyor. Bu arazilerin tamamı Irak Anayasası’nda belirlenen 140’ıncı Madde kapsamına giriyor ve buna göre devletin bu arazilere el koyma yetkisi yok.

Ancak köyde askeri kışlanın temelleri için ilk adımlar atılmış durumda. Askerler bu amaçla köyden ayrılmıyorlar.

Ordunun köye yaptığı baskına tepki olarak köy camisindeki hoparlörlerden halka protesto çağrısı yapıldı ancak tüm çabalar sonuçsuz kaldı. Zira köy halkı aylardır yaptıkları tüm eylem ve başvurulardan sonuç alamadı.

Köy sakinlerinden Abdullah Muhammed, “Gelir gelmez kışla arazisindeki aileleri kovacaklarını söylediler. Hatta yetkili komutanı görüp konuşmamıza bile müsaade etmediler” dedi.

Topzawa köyü sakinleri, Baas rejimi sırasında Kürtlerin işkence gördüğü köylerindeki askeri üs ile ilgili acı hatıralara sahip.

Baas rejimi 1987 yılında Topzawa’da askeri üs inşa ederek köylüleri sürgün etti. 2003'ten sonra köy sakinleri geri döndü. Ancak bu defa da Bağdat hükümeti buradaki kışlayı yenilemek ve kullanmak istiyor.

Topzawalı Aras Muhammed, “Buraya mülkümüze el koymaya gelmişler. İşten dinlenmek için geldim ama askerler kapıma dayanmışlar. Neden, ben terörist miyim?” diyerek sitem etti.

Kerkük’ün 15 kilometre güneyindeki Topzawa köyü, Kürt halkına karşı uygulanan Enfal Soykırımı’nda da adı sıklıkla anılan bir köy. Burada inşa edilen kışlanın kötü bir namı bulunuyor. Enfal’de Kürdistan Bölgesi’nin değişik kentlerinden toplanarak getirilen siviller önce burada getirildi, ardından Irak’ın güneyindeki çöllere götürülerek canlı canlı toprağa gömüldü.

Irak hükümeti, 1975 tarihli bir Baas kararnamesine dayanarak, Topzawa köyündeki Kürt çiftçilerin topraklarını bir kez daha ele geçirmek ve burayı subay ve askerler için bir askeri üs ve yerleşim birimi haline getirmek istiyor. Kaynak:Rudaw