İran, Jina Emini'nin ölüm yıl dönümü yaklaştıkça baskılarını arttırdı

Doğu Kürdistan (Rojhılat) ve İran’da aylarca devam eden gösterilerin sembolü Kürt kadın Jina Emini’nin ölümüne günler kala güvenlik güçleri Jina’nın amcasını tutukladı

İran, Jina Emini'nin ölüm yıl dönümü yaklaştıkça baskılarını arttırdı

Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın (KHRN) haberine göre Emini'nin amcası Safa Ali, Doğu Kürdistan’ın Saqız kentinde istihbarat birimlerince yakalanarak bilinmeyen bir yere götürüldü .

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'ne  göre , 30 yaşındaki Ali'nin tutuklanmasına çok sayıda güvenlik personeli ve aracı katıldı.

Jina Emini, başörtüsünü uygunsuz şekilde takarak zorunlu kıyafet kuralını ihlal ettiği iddiasıyla Tahran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan 3 gün sonra 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetti.  

Ölümü ardından başta Doğu Kürdistan’ın kentlerinde ardından İran genelinde binlerce kişi İran sistemini ve politikalarını protesto etti. Yetkililer baskı yaptıkça, daha fazla özgürlük talep eden protestocular, rejimin devrilmesi çağrılarına dönüştü.

Kadınlar, başörtüsü yasağını hiçe sayarak başörtülerini çıkararak protestolarda başrol oynadı. Binlerce insan tutuklandı, yüzlercesi öldürüldü. Yüzlerce protestocu tutuklandı. İdamla yargılandı. 4 ay aralıksız süren protesto gösterilerine katılan 4 gösterici idam edildi.

Emini'nin ölüm yıldönümü öncesinde İranlı yetkililer, yenilenen protesto ve anma törenlerini bastırmaya çalışıyor. Hengaw'a göre son beş ayda protestolarda öldürülen kişilerin aile üyelerinden en az 72'si tutuklandı ve güvenlik kurumlarının ailelere uyguladığı baskıda dikkate değer bir artış yaşandı.

KHRN'nin haberine göre "Aileler, yıldönümünü kutlamak için etkinlikler düzenlemeye yönelik herhangi bir çağrıyı yayınlamamakla tehdit edildi."

Öte yandan Doğu Kürdistan partileri ise Jina Emini’nin yıl dönümünde genel grev çağrısı yaptı.