Salih Müslim'den ENKS-PYNK müzakerelerine ilişkin açıklama

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kürtler arası birlik müzakerelerinin sürdüğünü hiçbir tarafın görüşmelerden çekilmediğini belirterek, “Özerk Yönetim kaç yıldır görev başında. Hangi şekilde bir birlik gerçekleşirse gerçekleşsin, bu yönetimi güçlendirme ve katkı sunmayı esas almalıdır” dedi.

Salih Müslim'den ENKS-PYNK müzakerelerine ilişkin açıklama

Cenevre’de gerçekleşen 4’üncü Suriye Anayasa Komitesi toplantısı Kürtlerin haklarını gündemini almadan sona erdi.

“Özerk Yönetim olmadan sorunlar çözülemez”

Konu hakkında K24 bültenine katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, “Biz baştan beri bu komitenin sorunların çözeceğine inanmıyorduk. Temelde yanlış kuruldu, Suriye halkını ve bileşenlerini temsil etmiyor. Bir çözüm geliştirmesi olanaksız” dedi.

PYD veya özerk yönetim temsilcilerinin Anayasa Komitesi’nde yer almamasına tepki gösteren Müslim, Özerk Yönetimin elindeki bölgede 5 milyon insan yaşadığını ve bu insanların temsil edilmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti.

Suriye Anayasa Komitesi’nde rejimin tavrına ilişkin ise Müslim, “Rejim ve Türkiye’de kalan muhalefetin Kürtlere ilişkin görüşleri aynı. Onlar ne Kürtlerin varlığını kabul ediyor, ne de Kürtlerin haklarının masaya getirilmesini istiyor. Ayrıca Suriye rejimi hâlâ 2011 öncesi gibi bir yaklaşım içerisinde. Ne Kürt halkına ne de Suriye’deki halklara hiçbir umut vaat etmiyor” şeklinde değerlendirdi

“Kürtler arası birlik Kürtlere kazandırır”

Rojava’da Kürtler arası müzakerelere de değinen PYD Eş Başkanı Salih Müslim,  “Kürtler arası birlik sağlanırsa Kürt kazanımları daha fazla korunacak. Bazı hatalar oldu bunlar düzeltilmeli. Birlik sağlanırsa Kürtler  daha fazla güçlenecektir. Önceliğimiz halkın çıkalarıdır. Kaç yıldır bir yönetim var bazı yetersizlikleri ve yanlışları da olabilir. Ancak gerçekleşecek her türlü birlik bu yetersizlikleri düzetmeyi ve mevcut yönetimi güçlendirmeyi esas almalı. Biz PYNK içerisinde yer alan PYD partisi olarak sorunların bu şekilde çözüleceğine ve birliğin sağlanacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin devam edip etmeyeceğine ilişkin ise PYD Eş Başkanı Salih Müslim, “Şimdiye kadar müzakere ve diyaloğun devam etmesi için çaba gösteriyoruz. Ancak görüşmelere arabuluculuk yapan ABD’li diplomatlar ülkelerine döndüler. Bir diplomat emekli oldu, yeni görev alan diplomat ise henüz geri gelmedi. Birçok ENKS üyesi Rojava’da. Ben yakın süreçte müzakerelerin yeniden başlayacağını tahmin ediyorum” dedi.

“Bir çok konuda anlaştık”

Müslim “Bir çok maddede iki taraf da uzalaşıya varmış durumda. Siyasi görüş, Yüksek Merci konlarında mesela. Gelecek zamanda diğer tarafların da Yüksek Merci’ye katılmasıyla bir çok pürüz çözülecek” şeklinde konuştu.

MSD ile rejim arasındaki diyaloğa ilişkin ise Müslim, “Biz kim olursa olsun her zaman diyalogdan yanayız. Çünkü biz Suriye’nin bir parçasıyız. Ancak rejimde bir zihniyet değişikliği göremiyoruz. 5-6 ay önce arkadaşlarımıza açık açık ‘biz sorunları çözmeye hazır değiliz’ demişlerdi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ile iyi komşu olmak istiyoruz”

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tutumuna ilişkin ise PYD Eş Başkanı Salih Müslim, “Biz Türkiye’ye karşı değiliz. Biz iyi iki komşu olmak istiyoruz. Ancak Türkiye’deki iktidar Kürtlerin haklarını ve kazanımlarını kabul etmiş değil” dedi.