Erdoğan: Değerli kardeşim Sisi’yi ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim

12 yılın ardından Mısır'da resmi temaslarda bulunan Erdoğan, Sisi ile ortak basın toplantısında “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyarette inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır” dedi.

Erdoğan: Değerli kardeşim Sisi’yi ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı.

İmzaların ardından Erdoğan konuşmasında, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Ankara'ya davet ettiğini söyledi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 15 milyar dolar seviyesine çıkarmak için mutabık kaldıklarını da ifade etti.

Öte yandan ilk konuşmayı yapan Sisi, İsrail'in Filistin'e saldırılarına değinerek "Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek. Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim" ifadelerini kullandı.

İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını belirten Sisi, "Yakın zaman içerisinde 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum. İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" dedi.

Erdoğan: Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz

Sisi'nin ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanının nazik davetine icabetle uzun bir sürenin ardından ki, 12 yıl, yeniden Kahire'de olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabulden ötürü Cumhurbaşkanı Sayın Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerime şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

“Değerli kardeşimi ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim”

"Mısır'la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahibiz" diyen Erdoğan, "Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret de inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır" ifadelerini kullandı.

“Gazze, gündemimizin ilk sırasında yer aldı”

İsrail'in Filistin'e saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi:

"Gazze başta olmak üzere İşgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramı gündemimizin ilk sırasında yer aldı. İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi, 70 bine yakın masum yaralandı. Savaşta dahi dokunulmaması gereken camiler, kiliseler, hastaneler, okullar, BM binaları bombalandı. Netanyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevki önceliğimizdir. Ülkemizden uçak ve gemilerle 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik. Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini özellikle ifade etmek istiyorum. Mısır Kızılayı'na, Sağlık ve Nüfus Bakanlığı'na ve ilgili tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi girişimleri bizler için yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez."